Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do ETF, aniž bych měl moc peněz?

Jak mohu začít investovat do ETF, aniž bych měl moc peněz?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do ETF, když nemám nějaké velké úspory. Vím, že ETF jsou skvělé pro diverzifikaci a prý mají nízké poplatky, ale mám pocit, že na to potřebuju nějaké větší peníze, než kolik momentálně mám. Mám třeba jen pár tisíc korun a nevím, jestli to stačí. Jaké jsou možnosti, když chci investovat s malým množstvím peněz? Existují nějaké platformy nebo aplikace, které umožňují investovat menší částky? Jak vlastně fungují tyto burzovně obchodované fondy a je vůbec možné začít s malým rozpočtem? Zajímalo by mě také, jak si správně vybrat ETF, když je jich tolik na trhu a já nemám dostatek času se tomu věnovat jako profesionál. Co byste mi doporučili? Mám mít obavy z volatility trhu? Jaká je minimální částka pro investici do ETF? A ještě jedna otázka – jak dlouho bych měl plánovat držet své investice? Pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s tímto tématem, budu moc rád za jakoukoli radu. Díky!

160 slov
1.6 minut čtení
4. 5. 2021
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec

Pokud chceš začít investovat do ETF a nemáš moc peněz, tak to vůbec není problém. Dneska už jsou platformy, které umožňují investovat s minimálními částkami, třeba i od pár stovek. Zkus se podívat na online brokery jako je Degiro nebo Fio, kde si můžeš otevřít účet a začít obchodovat. Mnoho z nich má nízké poplatky za obchodování a to je plus.

Co se týče výběru ETF, koukni se na fondy, které sledují indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Ty jsou dost populární a mají dobrou diverzifikaci. Můžeš si taky zkontrolovat náklady, protože nižší poplatky znamenají víc peněz pro tebe v dlouhém období.

Ohledně volatility – jo, trh může hodně kolísat, ale pokud plánuješ investice držet delší dobu, tak by ses tím neměl moc stresovat. Většina lidí doporučuje mít investice aspoň 5-10 let, aby se vyrovnaly krátkodobé výkyvy.

Takže shrnutí: najdi si dobrou platformu, vyber si pár ETF s nízkými poplatky a neřeš to tolik. Investuj pravidelně i malé částky a časem se ti to nasčítá.

164 slov
1.6 minut čtení
20. 5. 2024
Barbora Koudelková
Barbora Koudelková

Investovat do ETF s pár tisíci není nemožný cíl. V dnešní době je spousta brokerů, kteří ti umožní začít investovat i s malými částkami. Některé platformy mají dokonce možnost investovat bez minimálního vkladu nebo ti umožňují koupit jen část akcií (tzv. fractional shares). To znamená, že i když máš třeba jen 1000 korun, můžeš investovat do ETF, které jinak stojí víc.

Při výběru ETF se zaměř na to, co tě zajímá – jestli chceš investovat do technologií, zdraví nebo třeba na globální trhy. Podívej se na náklady a výkonnost fondu v minulosti. Je dobré sledovat i likviditu ETF – jestli se dobře obchoduje.

Volatilita trhu je normální, takže se jí nemusíš bát. Důležité je mít nějaký plán a investice si nechat na delší dobu. Čím déle držíš, tím větší šanci máš na zisk.

Pokud jde o to, jak dlouho držet investice, obecně platí, čím delší horizont máš (5 let a víc), tím lépe. Ať už začneš teď s malým množstvím, časem si můžeš přidávat víc peněz. Hlavně nezapomeň pravidelně sledovat své investice a upravovat je podle potřeby.

175 slov
1.8 minut čtení
11. 9. 2024
Markéta Bártová
Markéta Bártová