Charts.cz/Fórum/Co dělat, když akcie, které jsem koupil/a, pořád klesají?

Co dělat, když akcie, které jsem koupil/a, pořád klesají?

Takže, mám docela palčivý problém. Koupil/a jsem pár akcií nějaké firmy, která mi přišla slibná a teď už to vypadá, že to je klesající hvězda. Pořád vidím, jak jejich hodnota padá a moje investice se rozplývá jako pára nad hrncem. Nebyla to úplně malá částka, takže mě to dost trápí. Hlavně nevím, co s tím teď dělat. Měl/a bych ty akcie prostě prodat a ztrátu si přiznat? Nebo by stálo za to počkat, až se situace zlepší? Slyšel/a jsem, že investice na dlouhou dobu se vyplatí, ale co když už nikdy nenastane obrat? Jak mám poznat, jestli je tahle firma pořád dobrá investice nebo už to je ztracené? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké strategie, co podniknout v takovýchto situacích. Může se ještě vyplatit do toho investovat víc peněz a doufat v obrátku, nebo je to bláznovství? Rád/a bych slyšel/a názory lidí, kteří mají s těmito situacemi zkušenosti. Jak jste se vyrovnali s klesajícími akciemi? Co byste doporučili? Díky moc!

161 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2023
Milan Jedlička
Milan Jedlička

Takže, tohle je dost běžný problém, s kterým se potýká spousta lidí. Když akcie klesají, je to vždycky frustrující. Můj názor je, že nejdřív bys měl/a zjistit, proč ta firma klesá. Je to něco dočasného nebo má vážné problémy? Zkus si projít jejich finanční výkazy, zjistit, jak si vedou v porovnání s konkurencí, a jestli mají dobré vyhlídky do budoucna.

Pokud věříš, že je to jen krátkodobý pokles a firma má potenciál, může být rozumné držet je a počkat na obrat. Ale pokud máš pocit, že se situace nezlepší a firma se hroutí, tak prodej a ztrátu si přiznej. Je lepší mít nějaké peníze zpátky než čekat na něco, co nemusí přijít.

Co se týče investování víc peněz do klesajících akcií – to je docela riskantní. Můžeš tím průměrovat náklady, ale taky si můžeš uříznout větší ztráty. Zkus si udělat plán – jestli půjdeš do další investice nebo prodáš. Obecně platí, že do akcií bys měl/a investovat jen tolik, kolik jsi ochotný/á ztratit.

Když už mluvíme o strategiích – diversifikace je klíčová. Udržuj portfolio rozmanité, abys nebyl/a závislý/á jen na jedné akcii nebo sektoru. A hlavně – nedělej rozhodnutí v emocích. Udržuj chladnou hlavu a snaž se to brát s nadhledem.

198 slov
2 minut čtení
9. 1. 2025
Miroslav Rada
Miroslav Rada

Takže, tohle je fakt nepříjemná situace. Když akcie klesají, je to vždycky stresující. První věc, co bych udělal, je nějak si to zanalizovat. Zjisti, proč ty akcie jdou dolů. Někdy je to kvůli obecným tržním podmínkám, nebo nějakým problémům v samotný firmě. Pokud je to dočasný problém a ta firma má dobrou budoucnost, může se vyplatit počkat.

Pokud ale vidíš, že firma má dlouhodobé problémy, možná by bylo lepší to prodat a ztrátu si přiznat. Investice by neměla být založená na doufání, že se něco změní. Ohledně investování víc peněz – to může být riskantní, pokud už teď vidíš ztrátu. Někdy se říká průměrovat náklady a dokupovat levněji, ale když je firma v krizi, můžeš jen zvýšit ztrátu.

Doporučuju sledovat zprávy o firmě a celkově trh. Pokud máš možnost, konzultuj to s někým zkušeným nebo investičním poradcem. Důležité je mít plán a nedělat unáhlený rozhodnutí. A hlavně si uvědomit, že investice jsou vždycky rizikové.

152 slov
1.5 minut čtení
1. 1. 2025
Karel Matějka
Karel Matějka