Charts.cz/Fórum/Kombinace dluhopisů a akcií v portfoliu

Kombinace dluhopisů a akcií v portfoliu

Mám takový dotaz ohledně investic a složení portfolia. Zajímalo by mě, jestli je rozumné kombinovat dluhopisy s akciemi, když si chci sestavit své vlastní investiční portfolio. Myslím, že obě tyto možnosti mají své výhody, ale nevím, jak je to s tím rizikem a návratností. Chtěl bych vědět, jestli se to vyplatí a jak to asi funguje v praxi. Mám pocit, že akcie jsou víc riskantní a mohou přinést vyšší zisky, zatímco dluhopisy mi přijdou jako bezpečnější varianta, třeba pro stabilnější příjem. Jak byste doporučili tyto dvě možnosti kombinovat? Je lepší mít víc akcií nebo spíš vsadit na dluhopisy? A co třeba v různých fázích ekonomiky? Kdy je dobré zvýšit podíl akcií a kdy raději dluhopisů? Děkuju za jakékoliv rady a názory!

121 slov
1.2 minut čtení
11. 1. 2024
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík

Kombinace dluhopisů a akcií je fakt rozumná, většina odborníků to doporučuje. Akcie ti sice můžou přinést vyšší zisky, ale jsou taky dost kolísavý a rizikový, takže je dobrý mít v portfoliu i dluhopisy pro stabilitu. Dluhopisy obvykle nabízejí pravidelný příjem a jsou bezpečnější, což pomůže vyvážit riziko z akcií.

Co se týče rozložení, záleží na tvém rizikovém profilu. Jestli jsi mladší a máš delší investiční horizont, můžeš klidně jít víc do akcií, třeba 70/30 nebo i víc. Jak stárneš a blížíš se k důchodu, mělo by se to obracet – zvyšovat podíl dluhopisů, aby ses ochránil před poklesy trhu.

V různých fázích ekonomiky to může fungovat tak, že při ekonomickém růstu se akcie obvykle daří líp, takže se dá víc investovat do nich. Když je recese nebo nejistota, je lepší zvýšit podíl dluhopisů. Takže sledovat ekonomické trendy a trochu toho přizpůsobování se rozhodně nepomůže.

144 slov
1.4 minut čtení
15. 9. 2024
Ondřej Machač
Ondřej Machač

Kombinace dluhopisů a akcií je fakt rozumná, protože to může vyvážit riziko a potenciální zisk. Akcie sice nabízejí větší výnosy, ale zároveň jsou mnohem volatilnější, což znamená, že jejich cena může rychle klesnout. Dluhopisy naopak poskytují stabilnější příjem a jsou obecně považovány za bezpečnější investici.

Ideální mix závisí na tvé toleranci k riziku a investičních cílech. Pokud jsi mladší a máš delší investiční horizont, můžeš mít víc akcií, třeba 70-80%, protože máš čas na zotavení z případných ztrát. Naopak, když plánuješ investice na kratší dobu nebo se blížíš důchodu, tak bys měl asi víc dluhopisů – třeba 60-70%.

V různých fázích ekonomiky to taky chce změnit přístup. Když je ekonomika v růstu, akcie většinou letí nahoru, takže tam je dobrý zvýšit podíl akcií. Naopak v recesi nebo při nejistotě je lepší se držet víc dluhopisů kvůli stabilitě. Důležité je taky pravidelně rebalancovat portfolio podle aktuální situace. Takže v klidu experimentuj a sleduj, co ti sedí nejlíp.

156 slov
1.6 minut čtení
27. 12. 2023
Karolína Dubská
Karolína Dubská