Charts.cz/Fórum/Jaký typ dluhopisu je nejlepší pro začátečníky?

Jaký typ dluhopisu je nejlepší pro začátečníky?

Zajímalo by mě, jaké dluhopisy jsou vhodné pro někoho, kdo s investováním teprve začíná. Vím, že existuje spousta různých typů dluhopisů, ale nejsem si jistý, co vlastně hledat. Mám na mysli něco, co není příliš komplikované a zároveň i relativně bezpečné. Slyšel jsem o státních dluhopisech, ale nevím, jestli to je to pravé pro mě. Také jsem narazil na podnikové dluhopisy, ale mám strach, že by mohly být riskantní. Jak se v tom vlastně orientovat? Co bych měl vědět předtím, než do něčeho takového investuji? Je lepší začít s kratšími nebo delšími splatnostmi? A co úrokové sazby, jak to funguje u dluhopisů? Mám pocit, že je toho hodně a chtěl bych se ujistit, že dělám správná rozhodnutí. Můžete mi prosím poradit, jaké konkrétní typy dluhopisů by byly pro začátečníka nejlepší volba a na co si dát pozor? Děkuji.

138 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2022
Jitka Dostálová
Jitka Dostálová

Když začínáš s dluhopisy, tak státní dluhopisy jsou asi nejlepší volba. Jsou považované za bezpečné, protože je garantuje stát, takže šance na ztrátu je malá. Můžeš zkusit třeba české státní dluhopisy, jsou dost likvidní a jednoduché na pochopení. Pokud bys chtěl něco víc, tak pak můžeš zkusit korporátní dluhopisy, ale tady si dej pozor na rating a solventnost společnosti, to už je trošku riskantnější. Čím více důvěryhodná firma, tím lepší. Splatnost doporučuju spíš kratší, třeba 3-5 let, protože u delších splatností se můžeš dostat do problémů s úrokovými sazbami a inflací. Úrokové sazby fungují tak, že čím vyšší úrok, tím více peněz dostaneš zpátky, ale zase je tam větší riziko. Taky si zjisti, jaký má daný dluhopis výnos a jestli neobsahuje nějaké skryté poplatky. Zkrátka drž se státních a trochu se vzdělej o podmínkách a hodnocení dluhopisů. Hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
6. 6. 2023
Dominik Kolář
Dominik Kolář

Takže, pokud jsi začátečník a chceš investovat do dluhopisů, státní dluhopisy jsou asi nejlepší volba. Jsou považovaný za bezpečný, protože je vydává vláda, takže riziko nesplacení je nízký. Můžeš zkusit i nějaké dluhopisy s krátkou splatností, třeba kolem 1-5 let. Ty ti umožní rychleji získat zpět svoje peníze, pokud bys chtěl později investovat jinam.

Podnikové dluhopisy můžou být riskantnější, obzvlášť u menších firem, takže na to si dej pozor. Když už se rozhodneš pro ně, vybírej spíš ty od větších a stabilních společností. Co se týče úrokových sazeb, tak čím delší splatnost, tím větší riziko a obvykle i vyšší úrok. Ale tohle už záleží na tvé tolerance k riziku.

Celkově doporučuju začít s těma státníma dluhopisama a postupně se seznamovat i s dalšími možnostmi. A neboj se hledat rady a informace, ať víš do čeho jdeš.

135 slov
1.4 minut čtení
9. 6. 2024
Lenka Procházková
Lenka Procházková