Charts.cz/Fórum/Jak mohu ochránit své investice pomocí smart kontraktů?

Jak mohu ochránit své investice pomocí smart kontraktů?

Zajímalo by mě, jak vlastně fungují smart kontrakty a jak mohou pomoci ochránit moje investice. Slyšel jsem, že jsou to jakési automatizované smlouvy, které se vykonávají na blockchainu a že mají potenciál minimalizovat rizika spojená s investicemi. Ale jak přesně? Mám na mysli nejen ochranu před podvody, ale také nějaké zajištění výnosů nebo ochranu před tržními výkyvy. Jaké konkrétní příklady nebo scénáře můžete doporučit? Například pokud bych chtěl investovat do kryptoměn nebo NFT, jakým způsobem by mi smart kontrakty mohly pomoci? Nechci se dostat do nějakých složitostí, prostě bych rád věděl, co to obnáší a jak začít. Měli byste nějaké tipy na platformy nebo nástroje, které by mi umožnily využít smart kontrakty pro své investice? A co třeba náklady s tím spojené? Obecně platí, že čím více informací mám, tím lépe mohu řídit svá rizika. Takže budu vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti s ochranou investic pomocí smart kontraktů.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 4. 2024
Jana Tomanová
Jana Tomanová

Smart kontrakty jsou fakt super nástroj, jak ochránit investice. V podstatě jde o kód, co se spouští na blockchainu a automaticky vykonává dohodnuté podmínky, takže odpadá potřeba důvěřovat třetím stranám. Tím se snižuje riziko podvodů. Například když investuješ do nějakého projektu, můžeš mít smart kontrakt, který ti zajistí návratnost investice po splnění určitých podmínek.

Co se týče ochrany před tržními výkyvy, můžeš využít tzv. „hedge“ kontrakty, které ti umožní zajistit cenu kryptoměn nebo NFT, než do nich investuješ. Takže i když cena spadne, ty máš nějaké zajištění.

Pokud chceš začít, mrkni na platformy jako Ethereum nebo Binance Smart Chain, kde je spousta projektů využívajících smart kontrakty. Poplatky za transakce se liší – Ethereum může být dražší kvůli poplatkům za plyn, ale na BSC je to většinou levnější.

Zkus si také projít DeFi aplikace – tam najdeš hodně příkladů použití smart kontraktů pro staking nebo yield farming, což ti taky může pomoct zhodnotit investice. Je dobrý si udělat průzkum a zjistit co nejvíc předtím, než do něčeho šlápneš, abys měl jasno v tom, jakým způsobem tě můžou smart kontrakty chránit.

179 slov
1.8 minut čtení
7. 12. 2021
Dominik Buchta
Dominik Buchta

Smart kontrakty jsou fakt super nástroj na ochranu investic. V podstatě jde o kód, který se spouští na blockchainu a automaticky provádí dohodnuté akce, když jsou splněny určité podmínky. Takže když investuješ do kryptoměn nebo NFT, můžeš si nastavit smart kontrakt tak, aby ti třeba automaticky prodal tvé tokeny, když jejich cena spadne pod určitou úroveň. To ti pomůže minimalizovat ztráty v případě tržního výkyvu.

Další možností je použít smart kontrakty pro staking – to znamená, že svoje kryptoměny „uzamkneš“ a dostaneš za to odměny, což je takový pasivní příjem. Existují platformy jako Ethereum, Binance Smart Chain nebo Solana, které nabízejí různé DeFi aplikace využívající smart kontrakty.

Pokud jde o náklady, tak to závisí na síti, kterou používáš. Například poplatky za transakce na Ethereu mohou být dost vysoké během přeplněných období. Takže je dobrý sledovat poplatky a plánovat transakce na dobu, kdy jsou nižší.

Celkově vzato, smart kontrakty ti dávají větší kontrolu nad tvými investicemi a mohou hodně pomoct v ochraně před různými riziky. Jen si dej pozor na projekty, do kterých investuješ – vždycky se ujisti, že mají dobrou reputaci a auditované kontrakty.

182 slov
1.8 minut čtení
28. 12. 2020
Lukáš Roubal
Lukáš Roubal