Charts.cz/Fórum/Jak fungují smart kontrakty v DeFi a jak je mohu používat?

Jak fungují smart kontrakty v DeFi a jak je mohu používat?

Zajímá mě, jak přesně fungují smart kontrakty v rámci DeFi. Četl jsem, že jsou to takové automatizované dohody, které se spouští, když jsou splněny určité podmínky, ale mohla by mi někdo lépe vysvětlit, jak to ve skutečnosti probíhá? Jakým způsobem se tyto smart kontrakty programují a jak se liší od klasických smluv, které známe z běžného života? Jaké platformy nebo protokoly se používají pro jejich vytváření a nasazení? Mám také obavy ohledně bezpečnosti, protože jsem slyšel o různých hackech a ztrátách peněz. Jak mohu zajistit, aby byly mé investice do těchto kontraktů co nejbezpečnější? A co vlastně potřebuju k tomu, abych mohl začít používat smart kontrakty v DeFi? Potřebuju nějaké speciální znalosti nebo dovednosti, nebo je to něco, co může zvládnout každý? Existují nějaké konkrétní aplikace nebo projekty v DeFi, které doporučujete pro začátečníky, kteří chtějí experimentovat se smart kontrakty? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak mohou tyto technologie ovlivnit budoucnost financí a investic. Děkuji!

157 slov
1.6 minut čtení
26. 9. 2023
Michaela Dvořáčková
Michaela Dvořáčková

Smart kontrakty v DeFi jsou vlastně takové speciální skripty, který se automaticky spustí, když se splní nějaké podmínky. Je to jako když si domluvíš s někým obchod – ale tady ti to software zaručí, že všechno proběhne přesně podle dohody bez potřeby důvěřovat druhé straně. Tyto kontrakty jsou napsané většinou v programovacím jazyce Solidity, což je pro Ethereum. Pak tu máme další platformy jako Binance Smart Chain nebo Polkadot, které také podporují smart kontrakty.

Rozdíl oproti klasickým smlouvám je v tom, že tyhle fungují na blockchainu a nemůže je nikdo změnit po jejich nasazení. Co se týče bezpečnosti, to je fakt důležité – hacky se stávají, takže vždycky hledej projekty s auditovaným kódem a dobrou reputací. Můžeš začít s aplikacemi jako Uniswap nebo Aave, ty jsou docela uživatelsky přívětivé.

Pokud nemáš žádné zkušenosti s programováním, tak to můžeš zvládnout s trochou studia a praxe. Dneska už je spousta tutoriálů a komunit, kde se můžeš ptát. Rozhodně si dej pozor na detaily, když investuješ do DeFi projektů – rozumět tomu, co děláš, ti hodně pomůže. Budoucnost financí vypadá slibně – decentralizace a transparentnost by mohly dost změnit pravidla hry.

187 slov
1.9 minut čtení
14. 9. 2022
Ivana Vlková
Ivana Vlková

Smart kontrakty v DeFi jsou vlastně digitální dohody, které se samy vykonávají, když jsou splněny určité podmínky. Fungují na blockchainu, což znamená, že jsou decentralizované a nemůžou se lehce měnit. Programují se většinou v jazycích jako Solidity (pro Ethereum), což vyžaduje nějaké znalosti programování, ale existují i nástroje, které to usnadňují.

Na rozdíl od klasických smluv, které potřebují právníka a papírování, smart kontrakty automaticky spustí akci bez zbytečných prostředníků. To je super rychlé a levné, ale taky to nese rizika. O bezpečnosti mluvíš správně – hacky se stávají a než investuješ do nějakého projektu, měl bys prozkoumat audit kódu a reputaci tvůrců.

K tomu, abys mohl začít používat smart kontrakty, potřebuješ kryptoměnovou peněženku (např. MetaMask) a nějaké ETH nebo jinou kryptoměnu na pokrytí transakčních poplatků. Existují různé DeFi platformy jako Uniswap nebo Aave, které jsou uživatelsky přívětivé a ideální pro začátečníky. Můžeš si tam vyzkoušet swapování tokenů nebo poskytování likvidity.

Není potřeba být expert, stačí mít základní znalosti o kryptoměnách a blockchainu. Všechny tyto technologie mají potenciál změnit způsob, jakým fungují finance – od půjček po investice. Uč se postupně a experimentuj opatrně.

181 slov
1.8 minut čtení
3. 3. 2023
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová