Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF pro dlouhodobé investice a stabilní výnosy?

Jaké jsou nejlepší ETF pro dlouhodobé investice a stabilní výnosy?

Zajímá mě, jaká ETF (burzovně obchodované fondy) jsou považována za nejlepší volbu, pokud jde o dlouhodobé investice a stabilní výnosy. Už nějakou dobu se snažím porozumět, jak fungují tyto fondy a jaké mají výhody oproti jednotlivým akciím. Myslím, že investice do ETF by mohly být skvělou alternativou, protože nabízejí diverzifikaci a nižší náklady než spravované fondy. Ale nevím, které konkrétní ETF by měly být na mém radaru. Existují nějaké, které jsou známé svou stabilitou a historickými výnosy? Jaké sektory nebo oblasti trhu bych měl sledovat při hledání těchto fondů? Mám také obavy ohledně volatility trhu a zajímalo by mě, zda existují ETF, které by mohly odolávat těmto výkyvům. Pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s investováním do ETF, byl bych moc vděčný za vaše rady. Jaký je váš názor na celkovou strategii investování do těchto fondů a co byste doporučili začátečníkům jako jsem já?

145 slov
1.5 minut čtení
5. 10. 2023
Simona Rozsypalová
Simona Rozsypalová

Pokud hledáš ETF pro dlouhodobé investice, tak bych doporučil zaměřit se na indexové fondy, jako třeba S&P 500 ETF (SPY nebo VOO). Tyhle fondy ti nabídnou vystavení celému americkému trhu a historicky mají solidní výnosy. Můžeš taky zkusit dividendové ETF, jako je VIG nebo SCHD, které pravidelně vyplácejí dividendy a tím ti zajistí nějaký stabilní příjem.

Co se týká volatility, můžeš zkusit i ETF zaměřená na defenzivní sektory, jako jsou spotřební zboží nebo zdravotnictví. Taky se dají najít akcie s nízkou volatilitou (SPLV), které by měly být méně náchylné k výkyvům.

Diverzifikace je super výhoda ETF, takže místo abys kupoval jednotlivé akcie, můžeš mít kousek z různých sektorů a tím snížit riziko. Celkově je dobrý mít v portfoliu mix různých ETF a nepodceňovat dlouhodobý horizont. Začátečníkům bych doporučil začít s menšími částkami a postupně se učit, jak to celé funguje.

138 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2025
Milada Šindelářová
Milada Šindelářová

Když mluvíme o ETF pro dlouhodobé investice a stabilní výnosy, určitě se vyplatí zaměřit na fondy, které sledují široké trhy. Například S&P 500 ETF (SPY nebo IVV) jsou skvělou volbou pro diverzifikaci a mají historicky solidní výnosy. Dále by ses mohl podívat na dividendové ETF jako je VIG nebo DVY, které pravidelně vyplácejí dividendy a mohou být méně volatilní.

Myslím, že sektorově orientované ETF jako třeba technologie (XLK) nebo zdravotnictví (VHT) byly v posledních letech silné, ale je dobré mít na paměti, že každý sektor může mít své cykly. Nejlepší je mít mix, aby ses vyhnul větší volatilitě. Taky si dávej pozor na náklady – nízké poplatky za správu ti ušetří spoustu peněz v dlouhodobém horizontu.

Co se týče strategie, diverzifikuj portfólio a neinvestuj všechny peníze do jednoho fondu. To ti pomůže vyrovnat potenciální ztráty. Dlouhodobé investování znamená být trpělivý, takže nesleduj trh každý den a nedělej unáhlené rozhodnutí na základě krátkodobých výkyvů. Pokud jsi začátečník, můžeš začít s pravidelnými měsíčními investicemi do těchto fondů, což ti pomůže rozložit riziko. Takže hodně štěstí s investováním!

174 slov
1.7 minut čtení
31. 1. 2025
Kamila Zachová
Kamila Zachová