Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF fondů a vytvořit pasivní příjem?

Jak začít investovat do ETF fondů a vytvořit pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít investovat do ETF fondů, protože jsem slyšel, že to je skvělý způsob, jak si vybudovat pasivní příjem. Mám takový pocit, že je v tom spousta možností, ale nevím, kde začít. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Potřebuji nějaký speciální účet, nebo stačí jen běžný investiční účet? A co vlastně ty ETF fondy obsahují? Můžu si vybrat konkrétní odvětví, nebo jak to funguje? Také by mě zajímalo, jaké jsou poplatky spojené s investováním do těchto fondů a jestli je lepší investovat jednorázově nebo postupně. Možná by mi pomohlo nějaké tipy na konkrétní fondy pro začátečníky? Jak dlouho bych měl investice držet a kdy je dobré je prodávat? Rád bych se dozvěděl i něco o tom, jak se vyhnout typickým chybám, které noví investoři dělají. Mám pocit, že je důležité mít plán a strategii, ale nevím, jak na to. Díky za pomoc!

148 slov
1.5 minut čtení
3. 9. 2023
Simona Bláhová
Simona Bláhová

Jo, ETF fondy jsou fakt super způsob, jak začít investovat. Takže první krok je otevřít si investiční účet – většinou stačí běžný účet u nějakého brokera, ale je dobrý se podívat na poplatky. Některé platformy nabízejí nižší poplatky za ETF, což je plus.

Co se týče obsahu ETF, tak to můžeš mít různý odvětví – od technologií, přes zdravotnictví, až po energie. Můžeš vybírat podle toho, co tě zajímá nebo co si myslíš, že má potenciál.

Pokud jde o poplatky, tak většinou platíš management fee, což je procento z investice. Někdy mají i transakční poplatky, ale těch se dá vyhnout volbou správného brokera.

Ohledně investování, hodně lidí dává přednost pravidelnému investování – třeba každý měsíc nějakou částku, místo jednorázového vkladu. To ti pomůže vyhnout se volatilitě trhu a průměrovat cenu.

S tipy na konkrétní fondy bych začal s těmi široce diversifikovanými – třeba S&P 500 ETF nebo globální akciové fondy. Držet bys je měl dlouhodobě, ideálně roky. Prodej bys měl zvážit spíš až v případě potřeby hotovosti nebo zásadní změny na trhu.

A hlavně se vyhni emocím při obchodování a nesnaž se časovat trh. Je fajn mít nějakou strategii a plán, ale nezapomeň na to dlouhodobé investování. Takže drž palce a hodně štěstí!

202 slov
2 minut čtení
8. 8. 2023
Eduard Urban
Eduard Urban

Investování do ETF fondů je fakt super způsob, jak si budovat pasivní příjem. Takže prvně, budeš potřebovat investiční účet. Může to být běžný účet u brokera, který umožňuje obchodování s ETF. Někdy je fajn mít i účet, kde nejsou vysoké poplatky za obchodování.

ETF (Exchange Traded Funds) jsou fondy, co kopírují vývoj různých indexů nebo sektorů. Můžeš si vybrat například akcie technologických firem, zdravotnictví, komodity a tak dál. Každý fond má v sobě různé akcie a ty se mohou měnit podle toho, co fond sleduje.

Co se týče poplatků, většina ETF má nízké správní poplatky, což je super pro dlouhodobé investice. Můžeš investovat buď jednorázově nebo postupně (průměrování nákupní ceny). Doporučuje se to druhé, abys rozložil riziko.

Pokud jde o konkrétní fondy, začátečníci často volí něco jako S&P 500 ETF, což pokrývá 500 velkých amerických firem. Držet tyto investice bys měl minimálně několik let, ideálně do důchodu.

S prodejem to chce mít plán – prodávat ideálně v případě velkého poklesu trhu nebo když potřebuješ peníze na něco důležitého. Typické chyby nováčků? Hlavně panikařit při poklesu trhu nebo snaha časovat trh.

Mít plán a strategii je fakt klíčový – určit si cíle a držet se jich bez emocí.

194 slov
1.9 minut čtení
20. 10. 2024
Vojtěch Navrátil
Vojtěch Navrátil