Charts.cz/Fórum/Kde najdu nejlepší platformy na nákup ETF fondů?

Kde najdu nejlepší platformy na nákup ETF fondů?

Zajímalo by mě, kde se dají sehnat ty nejlepší platformy na nákup ETF fondů. Přemýšlím o investicích a slyšel jsem, že ETF jsou skvělým způsobem, jak diverzifikovat portfolio a minimalizovat riziko. Ale jak najít ten správný broker? Je lepší mít českou platformu, nebo zkusit zahraniční? A co poplatky, jaké jsou průměrné náklady na obchodování s ETF? Existují nějaké specifické platformy, které doporučujete pro začátečníky, nebo má někdo zkušenosti s aplikacemi, které nabízejí snadné investování do ETF? Taky by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy ETF a jestli je lepší investovat do akciových, dluhopisových nebo komoditních fondů. Mám pocit, že je těch informací strašně moc a trochu se v tom ztrácím. Jak jste začínali vy při výběru platformy na nákup ETF fondů a co byste poradili někomu, kdo s tím teprve začíná? Díky moc za všechny tipy a rady!

140 slov
1.4 minut čtení
12. 4. 2024
Vladimír Horák
Vladimír Horák

No, já bych začal tím, že se podíváš na české brokery jako třeba Fio nebo Patria. Ty mají celkem slušnou nabídku ETF a jsou pro české investory docela přehledné. Ale pokud chceš víc možností, tak zahraniční platformy jako Degiro nebo Interactive Brokers jsou taky fajn, i když tam můžeš narazit na jazykovou bariéru a další úskalí.

Co se týče poplatků, tak to je fakt důležitý. Průměrně se pohybujou od 0,1 do 0,5 % ročně za správu ETF fondů, ale obchodní poplatky můžou být vyšší, třeba kolem 5-10 dolarů na obchod u zahraničních brokerů. Zkus si zjistit, jaké poplatky nabízí konkrétní platforma před tím, než se zaregistruješ.

Pokud jsi začátečník, doporučuju podívat se na platformy jako eToro nebo Robinhood (pokud ti nevadí angličtina), ty mají super uživatelské rozhraní a hodně tutoriálů. Jinak ohledně typů ETF – akciový fond je fajn pro růst, dluhopisový je bezpečnější a komoditní může zajistit ochranu proti inflaci. Závisí to na tvých cílech a rizikové toleranci.

Jako radil bych prostě začít s menšími částkami a experimentovat s různými fondy, než se do toho úplně ponoříš. Takže klidně vyzkoušej pár různých platforem a najdi tu, která ti sedne nejvíc.

188 slov
1.9 minut čtení
4. 11. 2024
Zdeňka Hamplová
Zdeňka Hamplová

Když hledáš platformy na ETF, tak je fajn se zaměřit na pár věcí. Jestli jsi v Česku, tak český brokery jako Fio nebo Patria jsou celkem ok, ale pokud to myslíš vážně, mrkni na zahraniční jako Degiro nebo Interactive Brokers. Ty mají větší nabídku a lepší poplatky. Poplatky můžou být dost různý, ale obecně se pohybujou od 0 do nějakých pár euro za obchod.

Začátečníci by mohli zkusit třeba Revolut nebo eToro, to je všechno dost jednoduchý a intuitivní. Ale pozor, u eTora jsou poplatky při výběru a ne vždycky je to úplně bez nákladů.

Co se týče typů ETF, akciový fond je super pro růst, dluhopisový je spíš pro stabilitu a nižší riziko, komoditní může mít větší volatilitě. Záleží na tvém cíli a co si od investic slibuješ. Když jsem začínal, prostě jsem si udělal malý průzkum a začal s pár malými investicemi, abych viděl, jak to funguje. Takže doporučuju nebuď nervózní a začni s tím, co ti dává smysl.

161 slov
1.6 minut čtení
4. 2. 2025
Olga Šebestová
Olga Šebestová