Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF fondů bez velkého kapitálu?

Jak začít investovat do ETF fondů bez velkého kapitálu?

Zajímá mě, jak se dá začít investovat do ETF fondů, když nemám k dispozici moc peněz. Vím, že ETF fondy jsou skvělým způsobem, jak diverzifikovat investice a snížit riziko, ale opravdu nevím, odkud začít. Mám pocit, že většina lidí radí začít s větším kapitálem a já prostě nemám tolik peněz na to, abych investoval do akcií nebo jiných tradičních investic. Je vůbec možné investovat do ETF s malým rozpočtem? Jaké jsou minimální částky, které bych měl mít na začátku? Existují nějaké platformy nebo brokeri, kteří umožňují investice s nízkými poplatky? A co si vlastně pod pojmem ETF mám představit? Jak se liší od jiných typů fondů? Má někdo zkušenosti s tímto typem investování a mohl by mi poskytnout nějaké tipy nebo doporučení na konkrétní ETF fondy pro začátečníky? Mám strach z toho, že bych mohl přijít o peníze, takže bych chtěl mít jistotu, že dělám správná rozhodnutí. Jaké jsou rizika spojená s investováním do těchto fondů a jak je mohu minimalizovat? Děkuji za jakékoli rady alebo zkušenosti!

167 slov
1.7 minut čtení
24. 2. 2023
Lucie Vondrová
Lucie Vondrová

Jasně, investovat do ETF s malým kapitálem je určitě možný. Mnoho brokerů dneska nabízí možnosti, jak začít i s pár stovkami korun. Např. platformy jako Degiro nebo Robinhood, pokud jsi v USA, nemají žádné minimální vklady a nízké poplatky, což je super pro začátečníky. ETF (Exchange Traded Funds) jsou vlastně fondy, které obchoduješ na burze jako akcie. To znamená, že můžeš mít podíl v mnoha firmách najednou a tím se ti rozloží riziko. Rozdíl oproti tradičním fondům je v tom, že ETF mají obvykle nižší poplatky a jsou likvidní – můžeš je kdykoliv prodat během obchodních hodin.

Pokud jde o konkrétní fondy pro začátečníky, doporučuji se podívat na ETF zaměřené na indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tyto fondy pokrývají široké spektrum akcií a historicky mají dobrý výkon. Rizika samozřejmě existují, trh může kolísat, ale snaž se investovat na dlouhou dobu a nesledovat to každý den. Diversifikace je klíčová – proto ty ETF.

Zkrátka – začni s malým množstvím peněz na ověřených platformách, vybírej si fondy s nízkými poplatky a investuj pravidelně. Postupně se uč a získej zkušenosti, to ti pomůže cítit se jistěji.

183 slov
1.8 minut čtení
22. 1. 2024
Ladislav Dunka
Ladislav Dunka

Investování do ETF s malým kapitálem je určitě možné. Mnoho brokerů dnes nabízí možnost investovat s minimálními částkami, nebo v některých případech i bez minimálního vkladu. Například platformy jako Robinhood nebo Revolut ti umožňují nakupovat ETF bez poplatků, což je super pro začátečníky. Co se týče samotného ETF, je to fond, který obchoduje jako akcie a sleduje výkonnost určitého indexu – třeba S&P 500.

Můžeš začít třeba s pár stokorunami měsíčně a postupně přidávat, pokud se ti to osvědčí. Rizika jsou stejná jako u jiných investic – trh může klesnout a ty můžeš přijít o peníze. Doporučuji začít s nějakými široce diverzifikovanými ETF, například na akciový trh nebo na bondy. Je dobré si předem nastudovat, jaké má jednotlivé ETF poplatky a jaký mají výkon v minulosti. Pokud se ti to nezdá, vyzkoušej investice skrze simulátory nebo demo účty, abys získal pocit z trhu bez rizika. Hlavně to neber jako rychlý způsob, jak zbohatnout – investuj s rozumem a dlouhodobě.

159 slov
1.6 minut čtení
20. 8. 2024
Denisa Balounová
Denisa Balounová