Charts.cz/Fórum/Kde koupit NFT bez obav z podvodů?

Kde koupit NFT bez obav z podvodů?

Zajímá mě, jak bezpečně investovat do NFT, protože v poslední době se mluví o tolika podvodech a falešných projektech. Je spousta platforem, ale nedokážu si pořádně vybrat, kde je to nejbezpečnější. Dřív jsem slyšel o OpenSea a Rarible, ale mám strach, že bych mohl naletět nějakým podvodníkům. Jaké máte zkušenosti s těmito tržišti? Je lepší kupovat na těch velkých platformách, nebo existují nějaké menší, které jsou také důvěryhodné? Měli byste doporučit nějaké konkrétní projekty nebo umělce, u kterých je menší pravděpodobnost, že by šlo o podvod? A co si myslíte o tom, jak rozpoznat pravé NFT od padělků? Zajímalo by mě také, jestli máte tipy na to, jak se chránit před nebezpečným softwarem nebo phishingovými útoky při nakupování. Poslední dobou jsem dost nervózní z toho, co všechno se dá na internetu najít a jak snadno se dá naletět. Takže bych rád věděl, kde přesně kupujete vy a jak se vyhýbáte těmto problémům. Co všechno by měl člověk udělat před tím, než se rozhodne investovat do NFT? Jaké kroky byste doporučili podniknout pro zajištění větší bezpečnosti a klidu při nákupu? Díky za jakékoli rady alebo postřehy!

185 slov
1.9 minut čtení
4. 10. 2024
Magdaléna Vacková
Magdaléna Vacková

Jasně, to je teďka dost aktuální téma. Když jdeš nakupovat NFT, nejlepší je držet se velkých a známých tržišť jako OpenSea nebo Rarible. Ty mají větší reputaci a víc lidí tam prodává, což snižuje riziko podvodu. Ale stejně je dobrý si dávat pozor na to, co kupuješ. Zkontroluj, jestli umělec má nějakou historii nebo jestli jeho projekty nejsou nějak podezřelé. Můžeš taky nahlédnout na sociální média a fóra, kde se o těchto umělcích diskutuje.

Co se týče menších platforem, tam je to riskantnější. Můžeš najít zajímavé věci, ale taky tam může být víc podvodníků. Měj oči otevřený a neváhej se ptát komunity na rady.

Pro bezpečnost: používej hardwarovou peněženku pro kryptoměny, pokud můžeš. A rozhodně dvoufaktorovou autentizaci tam, kde to jde. Phishingové útoky jsou častý problém, tak si dej pozor na podezřelé e-maily a odkazy.

Až budeš zvažovat investici do NFT, udělej si vlastní průzkum. Zjisti si info o projektu, podívej se, kdo za ním stojí a jakou má komunitu. Tím si můžeš dost ušetřit nervy a peníze.

165 slov
1.7 minut čtení
27. 11. 2024
Ivana Vaculíková
Ivana Vaculíková

Kde koupit NFT bez obav? Nejlepší je držet se velkých a zavedených platforem jako OpenSea nebo Rarible. Ty mají větší ochranu a více uživatelů, takže je menší šance na podvod. Ale i tak je dobrý si dávat pozor na umělce a projekty, které kupuješ. Zkontroluj jejich historii, jaké mají hodnocení a jestli jsou známí v komunitě. Můžeš kouknout na Twitter nebo Discord, kde se o nich často diskutuje.

Co se týče rozpoznání pravých NFT od padělků, vždy si ověřuj, že kupuješ od oficiálního účtu umělce. Před nákupem pečlivě zkoumej každou nabídku a pokud něco vypadá příliš dobré na to, aby to byla pravda, tak to většinou bývá.

A ohledně bezpečnosti – používej dvoufaktorovou autentizaci na všech účtech a nikdy nesdílej své soukromé klíče. Insta si i hardwarovou peněženku pro uložení kryptoměn a NFT, to přidává další vrstvu ochrany.

Před investováním do NFT je dobrý mít jasno, co chceš koupit a proč, prozkoumat trh a nebýt hned naštvaný, když něco nevyjde. Rád bych doporučil pro začátek sledovat umělce s dobrou reputací a projekty, které mají aktivní komunitu. S tímhle přístupem bys měl být v pohodě.

182 slov
1.8 minut čtení
15. 1. 2025
Daniel Malík
Daniel Malík