Charts.cz/Fórum/Co znamená P/E poměr a jak mi pomůže při hledání levných akcií?

Co znamená P/E poměr a jak mi pomůže při hledání levných akcií?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně P/E poměru, což je něco, co jsem slyšel v souvislosti s investováním do akcií, ale ještě úplně nechápu, co to vlastně znamená. Vím, že P/E je nějaký ukazatel hodnoty akcií a že by mi mohl pomoct najít levné akcie, ale jak přesně to funguje? Jak se vlastně počítá a co všechno bych měl vědět, než začnu investovat? Je to důležité pro porovnání různých společností, nebo se na to dá koukat i jinak? Jak moc je spolehlivý tenhle ukazatel při rozhodování o investicích? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké specifické situace nebo trhy, kde je P/E poměr obzvlášť užitečný. Děkuju za jakékoli rady a tipy, jak se s tímto ukazatelem lépe seznámit. Chci být schopen udělat chytrá investiční rozhodnutí a nevím, jestli bych měl brát P/E poměr jako klíčový faktor nebo jen jeden z mnoha.

141 slov
1.4 minut čtení
28. 5. 2024
Petra Skálová
Petra Skálová

P/E poměr, což je Price to Earnings ratio, ti vlastně ukazuje, kolik jsi ochotný zaplatit za každou jednotku zisku společnosti. Vypočítá se tak, že vezmeš aktuální cenu akcie a vydělíš ji ziskem na akcii (EPS). Tohle číslo ti dává představu o tom, jestli je akcie nadhodnocená nebo podhodnocená. Když vidíš nízké P/E v porovnání s průměrem v odvětví, může to znamenat, že akcie je levná. Ale pozor, nízké P/E může taky signalizovat problémy ve firmě, takže se na to musíš dívat v kontextu. Je dobré porovnávat P/E u podobných firem, ale nesmíš zapomínat, že to není všechno. Třeba rapidně rostoucí firmy mají většinou vyšší P/E, protože investoři očekávají budoucí růst. Spolehlivost toho ukazatele není 100%, ale když ho kombinuješ s dalšími faktory jako je růst zisku nebo dluhy firmy, může ti to hodně pomoct při rozhodování. Na některých trzích, jako třeba v tech sektoru, může být P/E méně relevantní kvůli volatilnosti a vysokému růstu. Takže jo, ber to jako jeden z ukazatelů, ale ne jediný.

165 slov
1.7 minut čtení
12. 9. 2024
Luboš Strnad
Luboš Strnad

P/E poměr, což je cena akcie dělená ziskem na akcii, ti vlastně ukazuje, kolik jsi ochotný zaplatit za každý dolar zisku, co firma generuje. Čím nižší P/E, tím levnější akcie může být v porovnání s jejím ziskem. Ale musíš brát v úvahu i to, co se děje v daném odvětví – třeba některé sektory mají přirozeně vyšší P/E, takže je těžké to pak porovnávat napříč různými obory. Dobrý tip je dívat se na historické P/E dané firmy a porovnat ho s průměrem v oboru.

Když je P/E příliš vysoké, mohl bys mít podezření, že akcie je nadhodnocená. Naopak nízké P/E může znamenat, že akcie je levná, ale pozor – nemusí být nízká bez důvodu, třeba že firma má problémy. Je dobrý to kombinovat s dalšími ukazateli jako je P/B poměr nebo dividendový výnos. A jo, P/E je hlavně užitečný v některých situacích, jako když trh klesá a ty hledáš příležitosti. Ale rozhodně to ber jako jeden z mnoha nástrojů, ne jako jediný klíčový faktor.

163 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2024
Marek Procházka
Marek Procházka