Charts.cz/Fórum/Jak posoudit úspěšnost portfolia?

Jak posoudit úspěšnost portfolia?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaký jednoduchý a efektivní způsob, jak posoudit úspěšnost mého investičního portfolia. Možná jsem jen příliš zmatený z celého toho množství informací, které neustále kolují kolem investic do akcií, kryptoměn nebo třeba nemovitostí. Vím, že je důležité sledovat výkon jednotlivých aktiv, ale jak vlastně zjistit, jestli celkové portfolio funguje tak, jak má? Mám se dívat na zhodnocení za určité období, porovnávat to s nějakým benchmarkem nebo vzít v úvahu i další faktory jako volatilitu? Co když jsem víc zaměřený na pasivní příjem a ne na krátkodobé spekulace? Když už mám nějakou strategii a investice rozložené do různých sektorů a typů aktiv, jak to celé shrnout a posoudit? Uvažoval jsem o použití různých online nástrojů nebo aplikací, ale nejsem si jistý, co všechno by měly umět. Děkuji za jakékoli tipy nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet!

142 slov
1.4 minut čtení
14. 2. 2024
Kamila Zajícová
Kamila Zajícová

Posouzení úspěšnosti portfolia může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Určitě se podívej na celkové zhodnocení za určité období – klidně rok nebo tři roky, to ti dá lepší představu o tom, jak si vedlo. K tomu je dobrý benchmark, třeba nějaký index jako S&P 500, abys viděl, jestli tvoje portfolio roste rychleji nebo pomaleji než trh.

Volatilita je taky důležitá – když máš portfolio s vyššími výkyvy, může to být rizikovější a takhle těžko říct, jestli je to úspěšné. Pokud jsi spíš na pasivní příjem, sleduj i dividendy a jak se ti daří s cash flow. Zkus si pořídit nějakou aplikaci na sledování investic, většina má funkce na analýzu výkonu a porovnání s benchmarky.

Rozložení do různých sektorů je fajn, ale nezapomeň sledovat i korelace mezi aktivy – některé se můžou chovat podobně a tím pádem nezajišťují dostatečnou diverzifikaci. Takže souhrnně: zhodnocení, benchmarky, volatilita a cash flow – to jsou klíčové faktory, co sledovat.

157 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2024
Kristýna Králová
Kristýna Králová

Posouzení úspěšnosti portfolia je fakt důležitý, ale může být trochu matoucí, to chápu. Základní věc je sledovat zhodnocení za určité období – třeba ročně nebo čtvrtletně. Když se ti portfoliu daří víc než trhu (třeba S&P 500 jako benchmark), tak je to dobrý signál. Ale nezapomínej na volatilitu! Když máš velký výkyvy, můžeš být v budoucnu v nebezpečí.

Pokud jsi zaměřený na pasivní příjem, sleduj spíš dividendy a stabilitu těch investic než krátkodobé fluktuace.

Online nástroje ti můžou pomoct s analýzou – většina z nich umí porovnat tvé portfolio s benchmarky a ukázat ti výkonnost v různých aspektech. Klidně zkus nějakou aplikaci na správu investic, co ti ukáže celkovou ziskovost, rozložení aktiv a také riziko.

Hlavně si pamatuj, že důležité je mít dlouhodobý pohled a nepanikařit při každém poklesu trhu.

130 slov
1.3 minut čtení
8. 10. 2024
Andrea Háchová
Andrea Háchová