Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli moje investice jsou dostatečně diversifikované?

Jak zjistím, jestli moje investice jsou dostatečně diversifikované?

Jsem na začátku své investiční cesty a snažím se pochopit, jak správně rozložit svá aktiva, abych minimalizoval riziko. Vím, že diversifikace je klíčovým prvkem úspěšného investování, ale nejsem si jistý, jak přesně zjistit, jestli moje investice jsou dostatečně rozmanité. Mám nějaké akcie, pár kryptoměn a také jsem začal zkoumat trh s nemovitostmi. Ale jak vlastně poznám, že mám správné portfolio? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metody, které by mi mohly pomoci posoudit míru diversifikace? Jak bych měl posuzovat rizika spojená s různými druhy aktiv? Co když se třeba soustředím moc na jednu oblast? Jaké kroky bych měl podniknout, abych zajistil, že moje investice pokrývají různé sektory a geografické oblasti? A co třeba i alternativní investice jako NFT – jak do toho zapadá diversifikace? Rád bych se dozvěděl i o nějakých užitečných nástrojích nebo aplikacích, které by mi mohly pomoci analyzovat mé portfolio. Možná máte i osobní zkušenosti nebo tipy, co vám pomohlo udržet portfolio vyvážené. Děkuji za jakékoli rady a názory!

161 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2022
Filip Bureš
Filip Bureš

Když chceš zjistit, jestli máš diversifikované portfolio, tak se na to podívej z několika úhlů. Určitě si zjisti, jaké sektory tvé akcie pokrývají. Pokud máš všechno v techu, tak to není moc rozmanité. Měl bys investovat i do jiných oblastí jako je energie, finance nebo třeba zdraví.

Další věc je rozložení mezi různé typy aktiv. Mít akcie, kryptoměny a nemovitosti je super, ale zkus se podívat i na dluhopisy nebo komodity. Ty mohou snížit riziko během volatility na trhu.

Geograficky bys měl mít taky nějaké investice mimo svou domovskou zemi. Třeba evropské nebo asijské trhy mohou přinést jiné výnosy a snížit riziko související s lokální ekonomikou.

Co se týká alternativních investic jako NFT, tak ty mohou být dost rizikové a měly by být jen malou částí portfolia, pokud vůbec.

Existují různý nástroje jako Portfolio Visualizer nebo Personal Capital, které ti mohou pomoct analyzovat rozložení aktiv a zjistit, kde bys mohl mít mezery. Důležité je pravidelně kontrolovat své investice a přizpůsobovat strategii podle trhu.

160 slov
1.6 minut čtení
8. 1. 2025
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec

Zníš jako někdo, kdo to myslí s investováním vážně. Diversifikace je fakt důležitá a je fajn, že se o to zajímáš. Když chceš zjistit, jestli máš dostatečně rozmanité portfolio, koukni se na to, jaké sektory pokrýváš. Například akcie by měly být z různých odvětví – technologie, zdravotnictví, finance a tak dál. Nezapomeň na geografickou diverzifikaci – investice v zahraničí můžou snížit riziko spojené s domácím trhem.

Krypto je super, ale je hodně volatilní, takže s tím opatrně. Nemovitosti můžou být dobrá stabilizační složka, ale zase si dej pozor na to, aby ti nevzaly všechen cashflow. No a co se týče alternativních investic jako NFT – ty jsou spíš spekulativní, takže je dobře mít je jenom jako malou část portfolia.

Můžeš použít různé nástroje a aplikace jako například Portfolio Visualizer nebo Robinhood pro analýzu tvého portfolia. Ty ti umožní vidět, jak moc jsi diversifikovaný a jaké máš riziko. A když máš pocit, že se soustředíš moc na jednu oblast, prostě přehodnoť a zvaž investici do něčeho jiného.

Hlavně se neboj experimentovat a učit se z chyb. Držím palce!

174 slov
1.7 minut čtení
4. 9. 2024
Jana Dušková
Jana Dušková