Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody zlata v investičním portfoliu?

Jaké jsou výhody zlata v investičním portfoliu?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody může přinést zlato do investičního portfolia. Slyšel jsem, že zlato je považováno za bezpečný přístav v dobách ekonomické nejistoty, ale opravdu to tak je? Jak se vyrovnává s inflací a proč by měl člověk uvažovat o jeho zařazení mezi své investice? Navíc by mě zajímalo, jestli má cenu investovat do fyzického zlata, nebo stačí zlato v podobě ETF a jiných finančních nástrojů. Jaké jsou vaše zkušenosti se zlatem jako investicí? Je to spíše dlouhodobá záležitost, nebo se dá využít i pro kratší období? A co likvidita zlata? Je snadné ho prodat, když je potřeba? A nakonec - má zlato opravdu takovou hodnotu jako předtím, nebo už je to přežitek v dnešním světě moderních technologií a kryptoměn? Děkuji za názory a rady.

127 slov
1.3 minut čtení
3. 9. 2022
Kamila Štefanová
Kamila Štefanová

Zlato má pár výhod, co se týče investic. Hlavně je to takový bezpečný přístav, jak říkáš. Když je ekonomika v háji nebo v nejistotě, zlato má tendenci držet hodnotu nebo dokonce růst. Co se inflace týče, zlato obvykle chrání hodnotu majetku, když fiat měny ztrácí sílu.

Fyzické zlato je super, ale může být trochu komplikovaný ho skladovat a prodávat. Na druhou stranu, investice do zlatých ETF jsou jednodušší a mají větší likviditu - snadněji se prodají, když je potřeba cash. Většina lidí to vidí jako dlouhodobou investici, ale pokud jsi šikovný trader, dá se s tím hrát i v kratším horizontu.

Pokud jde o hodnotu zlata dneska, pořád má svoje místo. Jasně, kryptoměny a technologie jsou moderní věci, ale zlato zůstává evergreen. Mnoho lidí mu věří jako uchovateli hodnoty a to se asi jen tak nezmění. Takže jestli uvažuješ o diversifikaci portfolia, zlato by mohlo být fajn volba.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2024
Radek Kouba
Radek Kouba

Zlato má fakt pár výhod, co se týče investic. Hlavně je to takový bezpečný přístav, když se toho moc neděje a trhy lítají. V době krize nebo inflace většinou zůstává v ceně nebo dokonce roste, takže ti může ochránit peníze. Fyzické zlato můžeš mít doma, ale investice do ETF nebo jiných nástrojů jsou pohodlnější, i když ti chybí ten pocit vlastnictví.

Pokud jde o likviditu, zlato se celkem snadno prodává, i když u fyzického zlata to někdy může trvat, než najdeš kupce. Co se týče dlouhodobého vs. krátkodobého horizontu, zlato je spíš na dlouho. Není to úplně rychlý zisk. Také, co se týče moderních technologií jako kryptoměny, tak zlato si pořád drží svou hodnotu a je to něco, co tu bylo tisíce let. Takže pro mě pořád smysl dává.

128 slov
1.3 minut čtení
16. 5. 2024
Ludmila Svobodová
Ludmila Svobodová