Investice do zlata vs. akcie – Co je lepší?
Mám takový dotaz ohledně investic a zajímalo by mě, proč bych měl zvážit investici do zlata místo akcií. V poslední době se hodně mluví o tom, jak jsou akcie skvělou příležitostí pro růst, ale já mám pocit, že zlato má také své výhody. Možná jde o to, že zlato je považováno za bezpečné útočiště v době ekonomické nejistoty, zatímco akcie mohou být dost volatilní a jejich cena se může dramaticky měnit. Zajímalo by mě, jaké jsou klíčové faktory, které by měly hrát roli při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi. Kdy je lepší investovat do fyzického zlata a kdy bych měl raději vsadit na akcie? Jak se vlastně chovají ceny zlata v porovnání s trhem s akciemi během krize nebo recese? A co inflace? Mám pocit, že zlato si zachovává hodnotu lépe než papírové peníze nebo akcie, ale zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy. Také by mě zajímalo, zda se vyplatí mít část portfolia v zlatě jako formu diverzifikace. Kdo má zkušenosti s investováním do zlata? Jaké jsou vaše názory a zkušenosti na tohle téma? Děkuji!