Charts.cz/Fórum/Jsou NFT bezpečné investice, nebo bych měl být opatrný?

Jsou NFT bezpečné investice, nebo bych měl být opatrný?

O NFT se v poslední době hodně mluví, ale já jsem trochu zmatený ohledně toho, jestli je to opravdu dobrý nápad na investici. Viděl jsem spoustu lidí, kteří na tom udělali slušné peníze, ale také slyším varování, že to může být docela riskantní. Jak to vlastně je? Můžete mi někdo vysvětlit, co všechno ovlivňuje hodnotu NFT a proč se ceny tak často mění? Zajímá mě i to, jak snadné je prodat NFT, když už ho mám. A co bezpečnost? Jak mohu ochránit svou investici před podvody nebo technickými problémy? Je pravda, že některé platformy pro obchodování s NFT mají vysoké poplatky, což může ovlivnit moje zisky? A co ziskovost – existují nějaké konkrétní typy NFT, které jsou považovány za stabilnější nebo méně rizikové? Zatímco kryptoměny už jsou nějakou dobu na trhu a lidé si na ně zvykli, u NFT je to přece jen novinka. Mám se tedy do toho vůbec pouštět, nebo bych měl raději počkat a sledovat situaci? Jaké jsou obecně názory odborníků na tento typ investice? Děkuji za vaše názory.

172 slov
1.7 minut čtení
6. 6. 2022
Věra Švábová
Věra Švábová

Když jde o NFT, je to celkem divoká jízda. Hodnota NFT dost závisí na poptávce, což může být dost volatilní. Někdy vidíš ceny, které vyletí do stratosféry, a pak během pár dní spadnou jako kámen. Všechno se to točí kolem trendů a kdo má co za sebou – pokud se kolem nějakého NFT vytvoří hype, tak to může rychle zhodnotit.

Prodej NFT není zas tak složitý, většinou se dá prodat na různých platformách jako OpenSea nebo Rarible, ale pozor na poplatky. Ty mohou být vysoké a snížit tvoje zisky. Bezpečnost je další téma – nejlepší je mít peněženku s dobrým zabezpečením a dávat si pozor na podvody. Existuje spousta falešných projektů.

Co se týče stabilních typů NFT, tak obecně je lepší dívat se po uznávaných umělcích nebo značkách, i když nic není jisté. Mnoho lidí raději počká a sleduje vývoj trhu než aby hned skákali do investic. Odborníci jsou dost rozdělení – někteří říkají, že je to budoucnost, jiní varují před riziky. Takže si udělej vlastní průzkum a buď opatrný.

169 slov
1.7 minut čtení
27. 6. 2023
Kamila Kratochvílová
Kamila Kratochvílová

Investice do NFT je fakt hodně riskantní. Hodnota NFT závisí na různých faktorech jako je popularita tvůrce, rarita díla a hype kolem něj. Ceny můžou kolísat jako na horské dráze – dnes vysoký zisk, zítra propad. Prodávat NFT může být obtížné, zvlášť pokud není moc poptávka. Co se týče bezpečnosti, je důležité mít dobrou peněženku a být opatrný na podvody, protože v tomhle prostoru se hemží nepoctivci. Poplatky na platformách jsou často vysoké, což snižuje zisky. Můžeš narazit na stabilnější typy jako jsou NFT od známých umělců nebo velké projekty, ale nic není jisté. Odborníci většinou doporučují být opatrný a investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Možná je lepší počkat a sledovat trh, než se vrhnout do něčeho tak nejistého.

122 slov
1.2 minut čtení
6. 10. 2021
Aleš Vyskočil
Aleš Vyskočil