Charts.cz/Fórum/Jak zajistit bezpečnost svých NFT na blockchainu?

Jak zajistit bezpečnost svých NFT na blockchainu?

V poslední době se hodně mluví o NFT a o tom, jak se staly novým fenoménem ve světě digitálního umění a sběratelství. Možná i vy vlastníte nějaké NFT, nebo o jejich koupi uvažujete. Ale co když se objeví otázka bezpečnosti? Jak vlastně zajistit, že vaše NFT zůstanou v bezpečí a nikdo vám je neukradne? To je problém, který mě trápí čím dál víc, protože slyším tolik příběhů o ztrátách a hacknutých peněženkách. Je to vůbec možné? Jaké kroky bych měl podniknout, abych ochránil své digitální aktiva? Můžete mi říct něco o různých typech peněženek, které existují? Co je to vlastně hardwarová peněženka a proč by byla dobrá volba pro uchovávání NFT? Zaznamenal jsem, že někteří lidé doporučují také používat dvoufaktorovou autentizaci. Je to opravdu efektivní metoda, nebo je to jen další krok navíc, který ve skutečnosti nic neřeší? A co smart kontrakty? Jak moc jsou bezpečné a jak mohou ovlivnit ochranu mých NFT? Co když udělám chybu při jejich nastavení? Můžete mi poskytnout nějaké rady ohledně výběru platformy pro nákup a prodej NFT? Je důležité věnovat pozornost reputaci platformy? Jak poznám, že se jedná o důvěryhodného poskytovatele? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické tipy na to, jak se chránit před phishingovými útoky nebo jinými podvodnými praktikami. Vím, že technologie je skvělá věc, ale známe i její slabiny. Mám pocit, že bych měl být mnohem opatrnější a informovanější ohledně toho, jak nakládám se svými digitálními aktivy. Jaké jsou tedy nejlepší praktiky pro zabezpečení NFT na blockchainu?

247 slov
2.5 minut čtení
25. 9. 2022
Robert Průcha
Robert Průcha

Je jasný, že zabezpečení NFT je fakt důležitý. Hlavně používat hardwarovou peněženku, to je asi nejbezpečnější způsob, jak uchovat svý digitální aktiva. Ty peněženky jsou offline, takže těžko je někdo hackne přes internet. Dvoufaktorová autentizace (2FA) by měla být standard, prostě to přidá další vrstvu ochrany. I když se může zdát jako otravný krok navíc, fakt to pomůže.

Co se týče smart kontraktů, většinou jsou bezpečný, pokud jsou napsaný správně. Ale ano, pokud uděláš chybu při jejich nastavení, můžeš se dostat do problémů. Takže si dej pozor na to, co děláš.

Při výběru platformy na nákup/prodej NFT koukej na reputaci – zjisti si víc o tom, jak dlouho existují a co o nich říkají ostatní uživatelé. Phishingové útoky jsou reálný a snaž se ignorovat podezřelý odkazy nebo e-maily. Zabezpečit si účet a být obezřetný je klíčový.

A jo, drž se základních pravidel jako mít silný hesla a nenechat si je ukládat v prohlížeči. Informovanost a opatrnost jsou tady fakt potřeba.

158 slov
1.6 minut čtení
27. 1. 2025
Rudolf Janda
Rudolf Janda

Když mluvíme o bezpečnosti NFT, je pár věcí, co určitě stojí za zmínku. Za prvé, používej hardwarovou peněženku. To je vlastně fyzické zařízení, které uchovává tvé soukromé klíče offline, takže je mnohem těžší je hacknout než když máš všechno na nějaké online peněžence. Když už mluvíme o online peněženkách, vyhni se neznámým nebo podezřelým platformám.

Dvoufaktorová autentizace je super důležitá. Je to sice další krok navíc, ale když máš možnost potvrdit přihlášení přes SMS nebo aplikaci, tak to rozhodně zvýší bezpečnost.

Co se týče smart kontraktů, tak tam můžeš udělat chybu při nastavení, takže buď opatrný a nejdřív si pořádně prostuduj, co děláš.

Pokud kupuješ nebo prodáváš NFT, vždycky zkontroluj reputaci platformy. Hledej recenze a jak dlouho už fungují na trhu.

Phishingové útoky jsou velký problém, takže nikdy neklikej na podezřelé odkazy a vždycky kontroluj URL adresy. Základní pravidlo je: pokud to vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, asi to nebude pravda. Buď prostě obezřetný a dělej si vlastní průzkum.

162 slov
1.6 minut čtení
5. 9. 2024
Martina Vacková
Martina Vacková