Charts.cz/Fórum/Jak můžu rozložit své investice, abych snížil riziko?

Jak můžu rozložit své investice, abych snížil riziko?

V poslední době se hodně zajímám o investování, ale mám obavy z rizik, která s tím souvisejí. Četl jsem, že je důležité mít různé typy investic, abych předešel ztrátám, ale nejsem si jistý, jak to přesně udělat. Mám na mysli různé oblasti jako akcie, nemovitosti nebo třeba kryptoměny. Jak mám rozložit své peníze mezi tyto možnosti? Je lepší mít více různých akcií v různých sektorech, nebo se zaměřit na pár silných investic? A co třeba investice do alternativních aktiv jako jsou NFT? Jak moc bych měl diverzifikovat své portfolio? Vím, že existují různé strategie a přístupy, ale jsem zmatený z toho, co vlastně funguje nejlépe. Mohli byste mi prosím poradit, jak začít s rozkládáním svých investic tak, aby to co nejvíce snížilo riziko? Jaké faktory bych měl při rozhodování brát v úvahu? Děkuji za jakoukoli pomoc!

136 slov
1.4 minut čtení
6. 9. 2024
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc

Rozložení investic, to je dost důležitá věc, pokud nechceš přijít o prachy. Základem je diversifikace, což znamená mít peníze rozložené mezi různé typy investic. Můžeš třeba začít s akciemi, ale doporučuji nezapomínat na jiné možnosti jako nemovitosti nebo třeba ETF, což jsou fondy, co ti dají expozici k víc akciím najednou. To ti pomůže snížit riziko.

Když už máš akcie, tak je dobrý mít je v různých sektorech – technologie, zdravotnictví, finance... aby tě neohrozil pád jednoho odvětví. Co se týče kryptoměn, ty jsou dost volatilní, takže bych doporučil investovat do nich s rozvahou a klidně jen malou část portfolia.

Alternativní aktiva jako NFT? To je spíš na experimentování a pro zábavu, ale neber to jako hlavní investici.

Diverzifikuj podle toho, jaký máš risk appetite – jestli jsi spíš konzervativní, investuj více do stabilnějších aktiv. Když se cítíš na víc risku, můžeš zainvestovat do těch akcií a kryptoměn víc. Hlavně ale sleduj trhy a buď připravený na změny. Není to věda, ale chce to trochu přemýšlení a čas.

167 slov
1.7 minut čtení
7. 2. 2024
Ondřej Hrdý
Ondřej Hrdý

Investování a rozložení investic je fakt důležitý, pokud chceš snížit riziko. Obecně platí, že čím víc různých aktiv máš, tím líp. Můžeš se podívat na akcie různých sektorů – třeba technologie, zdravotnictví, energie a tak. To ti pomůže snížit dopady, když jeden sektor klesne.

Nemovitosti jsou taky dobrá volba, pokud máš víc peněz – buď přímo investice do nemovitostí, nebo REITs (real estate investment trusts). Co se týče kryptoměn, tam bych byl opatrný. Jsou dost volatilní, takže je fajn mít jen malou část portfolia v kryptu.

Alternativní aktiva jako NFT můžou být zajímavý, ale je to hodně spekulativní. Tady bych to fakt nedával jako hlavní investici.

Obecně se doporučuje mít alespoň 5-10 různých investic, ale záleží na tvém rizikovém profilu. Rozhodování bych založil na tvých osobních cílech a časovém horizontu investic. A hlavně – pravidelně kontroluj a případně upravuj portfolio podle situace na trhu.

143 slov
1.4 minut čtení
1. 9. 2023
Renata Bečková
Renata Bečková