Kdy se vyplatí investovat do dluhopisů?
Myslím, že bych potřeboval trošku osvětlit, kdy je vlastně rozumné investovat do dluhopisů. Je to něco, co jsem vždycky bral jako nudnou alternativu k akciím, ale slyšel jsem, že mají svoje místo v portfoliu. Zajímalo by mě, jestli je lepší investovat do státních nebo firemních dluhopisů. Jaký je rozdíl mezi nimi z pohledu rizika a výnosu? A co třeba úrokové sazby – jak moc ovlivňují výhodnost takové investice? Mám dojem, že když jsou úrokové sazby nízké, tak se dluhopisy nevyplácí, ale zajímalo by mě, jestli je to opravdu pravda. A co inflace? Jak moc ji je třeba mít na paměti při rozhodování o investici do dluhopisů? Kdy se vlastně vyplatí mít část portfolia v těchto nástrojích, když je tolik jiných možností jako akcie nebo kryptoměny? Je to spíš pro konzervativní investory, nebo i pro ty, co chtějí zkusit něco nového? Jaké máte zkušenosti vy? V jakých situacích jste vy sami investovali do dluhopisů a jak to dopadlo? Rád bych si udělal jasnější obrázek o tom, jak a kdy se vyplatí investovat do dluhopisů.