Charts.cz/Fórum/Proč investovat do dluhopisů v době nízkých úroků?

Proč investovat do dluhopisů v době nízkých úroků?

Zajímalo by mě, proč bych měl v současnosti investovat do dluhopisů, když jsou úrokové sazby tak nízké. Mám pocit, že výnosy z těchto investic jsou pro mě téměř nic, a pořád se mluví o tom, jak je důležité diversifikovat portfólio. Ale co z toho, když mi ty dluhopisy vlastně nic nevydělají? Hlavně bych chtěl vědět, jestli to má vůbec smysl investovat do dluhopisů teď, když je tolik jiných možností, jako jsou akcie nebo třeba kryptoměny, které vypadají mnohem lákavěji. Jaký je vlastně dlouhodobý přínos investice do dluhopisů v takovéto situaci? Neztratím jenom čas a peníze? Může být nějaká výhoda v tom mít část svých peněz právě v dluhopisech, když je situace na trhu s úroky taková, jaká je? A jaká rizika bych měl brát v potaz? Je tu nějaká strategie, jak efektivně investovat do dluhopisů i v této době? Díky za každou radu!

143 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2023
Helena Kovářová
Helena Kovářová

Investice do dluhopisů i v době nízkých úroků může mít smysl, i když se to na první pohled nezdá. Hlavně jde o to mít diverzifikované portfolio. Dluhopisy jsou obecně méně rizikové než akcie a mohou poskytnout stabilní příjem, což je fajn, když trhy kolísají. Když investuješ do dluhopisů, máš jistotu, že aspoň něco dostaneš zpět, a to i v těžkých časech.

Další věc je, že úrokové sazby nemusí být navždy nízké. Když budou růst, hodnota tvých dluhopisů může stoupat, což ti dá možnost prodávat je se ziskem. Případně můžeš taky investovat do dluhopisových fondů nebo ETF, které jsou víc flexibilní.

Rizika tu samozřejmě jsou – hlavně riziko úrokového nárůstu a kreditní riziko u firemních dluhopisů. Ale pokud se zaměříš na státní dluhopisy nebo vysoce kvalitní korporátní dluhopisy, tak to může být relativně bezpečná volba.

Takže jo, i když úroky jsou nízké, může být rozumné mít část portfolia v dluhopisech kvůli stabilitě a diverzifikaci.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 9. 2023
Kamila Benešová
Kamila Benešová

Investice do dluhopisů i v době nízkých úroků má smysl, protože ti poskytují stabilitu a nižší riziko ve srovnání s akciemi. I když výnosy jsou teď nízké, dluhopisy můžou chránit tvoje portfolio před velkými výkyvy na akciovém trhu. Diversifikace je důležitá a mít část peněz v dluhopisech ti může pomoct vyrovnat ztráty, pokud by akcie spadly. Navíc, když se úroky začnou zvedat, ceny starších dluhopisů mohou klesnout, což ti dává šanci je koupit levněji a vydělat víc v budoucnu. Rizika, co bys měl mít na paměti, jsou inflace, která může snížit reálné výnosy, a kreditní riziko emitenta dluhopisů. Můžeš uvažovat o investicích do různých typů dluhopisů – státní, podnikové nebo třeba i podílové fondy zaměřené na dluhopisy. Takže nakonec, i když to nevypadá jako lákavá volba, může to být rozumný krok pro stabilitu tvého portfolia.

135 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2023
Andrea Koubová
Andrea Koubová