Charts.cz/Fórum/Mám investovat do akcií a ETF zároveň, nebo se soustředit jen na jedno?

Mám investovat do akcií a ETF zároveň, nebo se soustředit jen na jedno?

Zdravím všechny, potřeboval bych trochu poradit ohledně investování. Uvažuju o tom, že bych začal investovat, ale mám dilema, zda se zaměřit pouze na akcie nebo zainvestovat také do ETF. Všude čtu, jak jsou ETF skvělým způsobem, jak diverzifikovat portfolio, ale zároveň mě lákají jednotlivé akcie, protože tam vidím možnost rychlejšího zisku, pokud si správně vyberu. Myslíte, že je dobré mít rozložené investice mezi akcie a ETF? Nebo by bylo lepší soustředit se na jednu oblast a pořádně ji prozkoumat? Jaký máte názor na to? Případně jaké konkrétní strategie byste doporučili pro začátečníka? Je v tom vůbec nějaký smysl, nebo je to spíš jen zbytečné komplikování? Opravdu nevím, co by bylo pro mě nejlepší a jak začít. Děkuju za každou radu!

120 slov
1.2 minut čtení
7. 1. 2025
Nikola Janková
Nikola Janková

Rozhodně není špatný nápad kombinovat akcie a ETF. Každý má svý pro a proti. ETF ti pomůžou s diversifikací, což je fajn, když chceš snížit riziko. Na druhou stranu, investování do jednotlivých akcií může být vzrušující a můžeš mít větší kontrolu nad tím, do čeho investuješ. Pokud se na to chceš vrhnout, doporučil bych začít třeba s menším procentem v akcích a zbytek v ETF. Tak si vyzkoušíš strategii a uvidíš, co ti víc sedí. Někdo dává přednost stabilitě ETF, jiný raději riskuje s akciema. Zkus se zaměřit na oboje, ale neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. A rozhodně si o tom přečti víc, ať víš, do čeho jdeš.

110 slov
1.1 minut čtení
1. 2. 2025
Monika Hrochová
Monika Hrochová

Záleží na tvých cílech a jak moc času chceš investicím věnovat. Akcie můžou přinést rychlejší zisky, ale taky víc rizika. ETF jsou fajn pro diverzifikaci a nižší náklady na správu, což může být pro začátečníka jednodušší. Můžeš zkusit kombinaci obojího – třeba část peněz do ETF na stabilní výnosy a část do akcií, které tě zajímají. Takhle si uděláš nějaký základ a postupně se naučíš, jak to funguje. Důležité je se o tom informovat a nesázet jen na jedno – trhy jsou nevyzpytatelné. Takže klidně experimentuj, ale neinvestuj všechno najednou, raději začni pomalu.

93 slov
0.9 minut čtení
4. 1. 2025
Vlastimil Vyskočil
Vlastimil Vyskočil