Kdy je lepší investovat do jednotlivých akcií než do ETF?
Zajímalo by mě, jak si správně vybrat mezi investováním do jednotlivých akcií a ETF. Mám pocit, že ETF jsou skvělou volbou pro diversifikaci, ale někdy mi přijde, že investování do konkrétních akcií může přinést větší výnosy, pokud se trefím do nějaké perspektivní firmy. Jaké jsou tedy hlavní faktory, které bych měl zohlednit při rozhodování? Kdy se vyplatí jít do jednotlivých akcií, třeba když mám nějaké specifické odvětví, které mě zajímá a chtěl bych v něm mít větší kontrolu? A co třeba situace, kdy mám pocit, že trh s ETF není úplně výhodný kvůli poplatkům nebo slabším výkonům? Nezmiňují se na fórech také případy, kdy investoři využívají možnosti "stock picking" a mají úspěch? Jak poznám, jestli je pro mě lepší přístup k jednotlivým akciím nebo držení ETF? Bude to záviset na mé investiční strategii nebo na mé ochotě podstoupit riziko? Jakou roli hraje časový horizont? Je lepší mít různé akcie v portfoliu nebo vsadit vše na jedno ETF a doufat ve stabilní růst? Rád bych slyšel názory lidí s různými zkušenostmi. Jak jste to řešili vy a co vám fungovalo nejlépe?