Charts.cz/Fórum/Kdy je lepší investovat do jednotlivých akcií než do ETF?

Kdy je lepší investovat do jednotlivých akcií než do ETF?

Zajímalo by mě, jak si správně vybrat mezi investováním do jednotlivých akcií a ETF. Mám pocit, že ETF jsou skvělou volbou pro diversifikaci, ale někdy mi přijde, že investování do konkrétních akcií může přinést větší výnosy, pokud se trefím do nějaké perspektivní firmy. Jaké jsou tedy hlavní faktory, které bych měl zohlednit při rozhodování? Kdy se vyplatí jít do jednotlivých akcií, třeba když mám nějaké specifické odvětví, které mě zajímá a chtěl bych v něm mít větší kontrolu? A co třeba situace, kdy mám pocit, že trh s ETF není úplně výhodný kvůli poplatkům nebo slabším výkonům? Nezmiňují se na fórech také případy, kdy investoři využívají možnosti "stock picking" a mají úspěch? Jak poznám, jestli je pro mě lepší přístup k jednotlivým akciím nebo držení ETF? Bude to záviset na mé investiční strategii nebo na mé ochotě podstoupit riziko? Jakou roli hraje časový horizont? Je lepší mít různé akcie v portfoliu nebo vsadit vše na jedno ETF a doufat ve stabilní růst? Rád bych slyšel názory lidí s různými zkušenostmi. Jak jste to řešili vy a co vám fungovalo nejlépe?

180 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2025
Blanka Soukupová
Blanka Soukupová

Když přemýšlíš, jestli investovat do akcií nebo ETF, tak si hlavně ujasni svoje cíle a jak moc chceš riskovat. ETF fakt usnadňují diversifikaci, takže pokud se nevyznáš v trhu nebo nemáš čas na sledování jednotlivých firem, tak jsou skvělá volba. Na druhou stranu, pokud máš nějaké odvětví, které tě fakt zajímá a chceš mít víc kontroly, tak můžeš zkusit vybírat individualní akcie. Tady je ale potřeba mít dobrou strategii a být ochotný věnovat čas analýzám.

Riziko je určitě větší s jednotlivýma akciema, protože se můžeš trefit do super firmy a nebo naopak. Poplatky za ETF můžou být otravný, ale pokud se ETF daří a máš v něm víc různých akcií, tak ti to může vykompenzovat.

Další věc je časový horizont – jestli plánuješ držet investice dlouho, tak můžeš jít do akcií. Ale jestli chceš rychlejší výnosy, tak ETF ti poskytnou stabilitu a menší kolísání. Je dobré mít v portfoliu mix obojího. Nakonec to chce experimentovat a najít si svůj styl. Každý to má jinak, takže co fungovalo mně nemusí být to pravé pro tebe.

174 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Milada Tomešová
Milada Tomešová

No, rozhodnutí mezi akciema a ETF je dost individuální. Když máš nějaký konkrétní firmy v oku, co si myslíš, že mají potenciál, tak investovat do nich může bejt fajn. Můžeš mít větší kontrolu nad svým portfoliem a potenciálně vyšší výnosy, pokud se trefíš. Ale zase to nese víc rizika, když se ta firma třeba zrovna nedaří.

Naopak ETF jsou super pro diversifikaci. Když máš ETF, tak vlastně investuješ do celého odvětví nebo trhu a tím pádem se ti rozloží riziko. Takže pokud nejsi zkušený investor nebo nemáš čas sledovat jednotlivý akcie, ETF může bejt lepší volba.

Další věc je časový horizont – pokud plánuješ investovat na delší dobu, tak můžeš zvládnout i víc volatilní akcie. Ale pokud chceš rychlý zisky, může to chtít víc pečlivosti a sledování trhu.

Poplatky u ETF jsou taky důležitý, někdy ti můžou dost snížit výnosy. Takže si to vyhodnoť – jestli ti ty poplatky za ETF stojí za to nebo ne.

Osobně jsem zkoušel oboje – s jednotlivýma akciema to bylo občas nahoru dolů, ale když se to povedlo, tak to stálo za to. ETF mi pomohly udržet stabilitu v portfoliu. Takže nejlepší je asi kombinace podle toho, jak moc jsi ochotnej riskovat a kolik času investování věnuješ.

199 slov
2 minut čtení
27. 1. 2025
Ladislav Málek
Ladislav Málek