Charts.cz/Fórum/Co znamená AUM u ETF a jak to ovlivňuje výběr?

Co znamená AUM u ETF a jak to ovlivňuje výběr?

Zajímalo by mě, co vlastně znamená zkratka AUM, když se mluví o ETF. Často na to narazím v článcích a diskuzích, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, co to přesně obnáší. Je to něco, co bych měl mít na paměti při výběru ETF pro moje investice? Jak moc je AUM důležité při rozhodování, které ETF zahrnout do svého portfolia? Zajímalo by mě také, jaké jsou potenciální důsledky toho, když má nějaké ETF nízké AUM. Může to znamenat, že je méně populární nebo že nemá dostatečné likvidity? Co byste doporučili sledovat kromě AUM při hodnocení ETF? Je něco konkrétního, co by mohlo ovlivnit můj výběr na základě této hodnoty? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem. Díky!

120 slov
1.2 minut čtení
25. 11. 2023
Emil Hácha
Emil Hácha

AUM znamená "assets under management", což je vlastně celková hodnota všech aktiv, které fond spravuje. U ETF to ukazuje, jak moc peněz je do něj investováno. Čím vyšší AUM, tím větší může být likvidita a nižší spready, což je super pro obchodování. Když má ETF nízké AUM, může to znamenat, že nemá moc investorů, což může ztížit nákup nebo prodej. Takže je dobrý mít na paměti, že ETF s nízkým AUM může mít vyšší náklady na obchodování a větší kolísání cen. Kromě AUM bys určitě měl koukat na poplatky, výkonnost a jak dobře ETF sleduje index. Taky se podívej na objem obchodování, to ti dá představu o tom, jak aktivní je trh kolem toho ETF. Takže AUM jo, ale není to jediný faktor. Hodně štěstí s investicema!

127 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2024
Jaroslava Růžičková
Jaroslava Růžičková

AUM znamená Assets Under Management, což je vlastně celková hodnota aktiv, která jsou spravována ETF. Když má ETF vysoké AUM, obvykle to znamená, že je populární a má větší likviditu, což může usnadnit nákup a prodej. Naopak nízké AUM může znamenat, že ETF není moc známé nebo že má problém s likviditou, takže bys mohl mít potíže s obchodováním tímto fondem.

Při výběru ETF bych určitě AUM zohlednil, ale není to jediný faktor. Důležitý je taky poplatek za správu, výkonnost fondu a jeho investiční strategii. Můžeš se kouknout na objem obchodování – pokud je tam nízké obchodování, tak to bývá varovný signál. Takže jo, AUM je důležité, ale sleduj i další věci, aby ses ujistil, že vybíráš rozumně.

117 slov
1.2 minut čtení
25. 1. 2025
Zdeňka Ondrová
Zdeňka Ondrová