Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a jak se do nich mohu zapojit?

Co jsou NFT a jak se do nich mohu zapojit?

Zajímalo by mě, co vlastně ty NFT jsou. Slyšel jsem o nich spoustu věcí, ale většina informací mi přijde dost zavádějících. Vím, že to má něco společného s digitálním uměním a že jsou to jakési tokeny, ale jak přesně fungují? Jak si mohu představit, že něco jako digitální obrázek může mít hodnotu a být vlastněný někým konkrétním? A co se stane, když si koupím NFT? Jak to probíhá? Je to jako koupě fyzického umění, nebo je tam něco jiného? Co všechno si musím nastudovat, než se do toho pustím? A kde vůbec začít? Existují nějaké platformy nebo webové stránky, kde se tyto NFT prodávají? Jak zjistit, které NFT mají perspektivu a nejsou jen další bublinou na trhu? Jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT a jak se mohu vyhnout podvodům? Zajímalo by mě taky, jestli je potřeba mít nějakou kryptoměnu, nebo stačí normální peníze. Je v tom vůbec nějaký smysl pro někoho, kdo není umělec? Jaké jsou výhody a nevýhody vlastnictví NFT v porovnání s tradičními investicemi, jako jsou akcie nebo nemovitosti? Tohle všechno mi vrtá hlavou a rád bych znal názory ostatních. Mám pocit, že NFT je budoucnost investic a rád bych se dozvěděl víc o tom, jak se do toho zapojit.

204 slov
2 minut čtení
25. 8. 2024
Adéla Králová
Adéla Králová

NFT (nefungible tokens) jsou jakési digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví určitého digitálního aktiva, jako je umění, hudba nebo dokonce videa. Fungují na blockchainu, což znamená, že všechno je zaznamenáno a zabezpečeno, takže si můžeš být jistý, že nic není falšované. Pokud si koupíš NFT, dostaneš unikátní token, který ukazuje, že to dílo patří právě tobě. Je to jako vlastnit originál obrazu, ale v digitální podobě.

Před vstupem do světa NFT bys měl mít alespoň základní znalosti o kryptoměnách a blockchainu. Budeš potřebovat kryptoměnu (většinou Ethereum) k nákupu NFT, takže si musíš založit peněženku a nějakou kryptoměnu nakoupit. Existuje spousta platforem jako OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají.

Pokud jde o investice, je dobré sledovat trendy a analyzovat trh. Ne každý NFT má hodnotu a některé projekty jsou opravdu jen bubliny. Rizika jsou vysoká, protože cena NFT může dramaticky kolísat a můžeš narazit na podvody.

Pokud nejsi umělec, můžeš stále investovat do NFT jako do sběratelských předmětů nebo spekulace. Výhody oproti tradičním investicím můžou zahrnovat nižší vstupní náklady a potenciálně vyšší zisky, ale samozřejmě je tu i větší volatilita a nejistota.

179 slov
1.8 minut čtení
22. 5. 2024
Filip Bečka
Filip Bečka

NFT (Non-Fungible Tokens) jsou v podstatě digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví unikátního digitálního aktiva, jako je obraz, video nebo dokonce tweet. Na rozdíl od kryptoměn, které jsou zaměnitelné (jako 1 bitcoin za jiný bitcoin), NFT jsou jedinečné a tedy nezaměnitelné. To dává digitálnímu umění hodnotu, protože každý NFT je jedinečný a jeho vlastnictví se dá snadno sledovat na blockchainu.

Pokud chceš do NFT investovat, potřebuješ nějakou kryptoměnu (většinou Ethereum), protože většina platforem funguje na blockchainu. Standardní peníze v podstatě nestačí, pokud nevyužiješ službu, která ti umožní převod. Koupíš to na tržištích jako OpenSea nebo Rarible. Proces koupě je dost podobný jako nákup online – vybereš si NFT, zaplatíš a pak ho máš ve své virtuální peněžence.

Zatraceně důležité je si udělat průzkum – zjisti, co je trendy, kdo jsou umělci a jaké mají portfolio. Některé NFT mohou být jen bublina nebo hype, takže buď opatrný. Rizika zahrnují ztrátu peněz (cena může spadnout) nebo podvody (zkontroluj důvěryhodnost umělce).

Pokud nejsi umělec, stále můžeš nakupovat NFT pro investici nebo prostě pro zábavu. Výhoda NFt je, že máš něco unikátního a můžeš to prodat později. Ale pamatuj, že trh je dost volatilní, takže investice do NFT má své nevýhody ve srovnání s tradičními investicemi ako akcie nebo nemovitosti. Takže jo, dej si na to pozor a hodně si nastuduj!

213 slov
2.1 minut čtení
1. 9. 2024
Milena Buchtová
Milena Buchtová