Charts.cz/Fórum/Proč investovat do DeFi, když už mám akcie?

Proč investovat do DeFi, když už mám akcie?

Zajímalo by mě, proč bych měl uvažovat o investici do DeFi (decentralizovaných financí), když už mám akcie, které mi přinášejí nějaký zisk? Mám pocit, že akcie jsou dostatečně stabilní a většina mých investic je zaměřena na tradiční trhy, jako jsou technologické společnosti nebo farmaceutické firmy. Mám obavy z volatility kryptoměn a celého DeFi prostoru, takže otázka je, co mi vlastně DeFi může nabídnout, co akcie nemohou? Rád bych věděl, jaké jsou konkrétní výhody DeFi oproti akciím a jestli se vyplatí rozšířit mé investiční portfolio o další asset class. Jaké jsou potenciální výnosy a rizika spojená s těmito decentralizovanými platformami? A co třeba likvidita a bezpečnost? Mám také obavy z regulací a toho, jak by mohly ovlivnit mé investice v DeFi. Je to vůbec rozumná volba pro někoho, kdo už má akcie? Jaké konkrétní příklady úspěšných investic do DeFi byste doporučili? Je tu vůbec někdo, kdo přešel z akcií na DeFi a mohl by sdílet zkušenosti? Děkuji za každé rady a názory!

161 slov
1.6 minut čtení
20. 8. 2024
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová

Jo, fakt je, že akcie jsou super, ale DeFi může nabídnout pár věcí, co akcie nemají. Hlavně to pasivní příjmy z yield farming nebo stakingu. Místo aby sis jen seděl na akciích, můžeš se s těma kryptoměnama aktivně podílet na nějakých protokolech a vydělávat úroky. Navíc DeFi je hodně o decentralizaci, takže nemáš prostředníka jako banku, což můžeš vidět jako výhodu.

Co se týče volatility, tak jo, krypta skáčou nahoru a dolů, ale na druhou stranu ti to dává šanci na velký výnosy. Například některý projekty jako Uniswap nebo Aave jsou teď dost populární a lidi tam docela slušně vydělávají. Samozřejmě to nese rizika – hacky, regulace a tak. Ale když si dáš pozor na to, kde investuješ, tak se to dá zvládnout.

Likvidita v DeFi bývá většinou dobrá, ale můžeš narazit na problém s likviditou u menších projektů. Bezpečnost je taky důležitá – zkontroluj auditované smart kontrakty a reputaci protokolů.

K regulacím... no to je otázka pro budoucnost. Může to změnit hru, ale zatím to vypadá, že DeFi má potenciál se přizpůsobit.

Kdo přešel z akcií na DeFi? Já znám pár lidí, co začali s malými investicemi do krypta a teď mají dobře rozložený portfolio mezi akcie a DeFi. Člověk by měl být vždy opatrnej a diversifikovat.

206 slov
2.1 minut čtení
12. 1. 2024
Andrea Koubová
Andrea Koubová

Jasně, akcie jsou super stabilní, ale DeFi má pár výhod, co bys vlastně mohl zvážit. Hlavně likvidita – tam můžeš snadno obchodovat bez toho, aby ses musel bát, že ti někdo zablokuje účet jako u banky. Další věc je pasivní příjem. Můžeš poskytovat likviditu a dostávat úroky nebo poplatky z transakcí, což ti akcie nedají. A co se týče potenciálních výnosů, tak v DeFi můžeš vidět mnohem vyšší výnosy než u tradičních investic, i když to samozřejmě přichází s větším rizikem. Volatilita kryptoměn je fakt problém, ale pokud jsi ochotný riskovat, může to být super možnost pro diverzifikaci portfolia.

K regulacím – to je samozřejmě téma. Může to ovlivnit trhy hodně, ale na druhou stranu, DeFi je dost decentralizované, takže se těžko reguluje jako tradiční trhy. Co se týče bezpečnosti, vždycky je tam šance na hacky nebo chyby v kódu smart kontraktů, takže na to pozor.

Když už jsi v akciích, můžeš vyzkoušet něco jako Uniswap nebo Aave – tam si můžeš půjčovat nebo poskytovat likviditu a zkusit si to bez velkých investic. Hodně lidí má dobré zkušenosti s tím, jak DeFi doplnilo jejich portfolio. Ale buď opatrnej a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

195 slov
2 minut čtení
5. 1. 2024
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk