Co si mám pohlídat při výběru správného ETF pro moji strategii?
Chtěl bych se zeptat, na co všechno bych se měl zaměřit, když vybírám ETF pro svoji investiční strategii. Myslím, že je důležité vědět, jaké faktory ovlivňují jeho výkon, ale nevím přesně, co všechno bych měl zohlednit. Mám na mysli třeba náklady, jako jsou poplatky za správu nebo obchodování. Jak moc to může ovlivnit mé celkové výnosy? A co likvidita? Jak poznám, jestli je ETF dostatečně likvidní, aby mě nezaskočily vysoké spreadové náklady? Dále bych zajímal o diverzifikaci portfolia. Je lepší jít do široce zaměřeného ETF nebo specializovaného? Je tam větší riziko ztráty, když se zaměřím na určité odvětví? A co výkonnostní historie? Hraje to roli, když se dívám na minulý výkon ETF? Měla by mě zajímat i struktura aktiv v rámci ETF? Jak moc se liší jednotlivá ETF v tomto ohledu a jak zjistit, jestli odpovídají mým investičním cílům? A ještě jedna věc – jak je to s daněmi u těchto fondů? Měli byste mi doporučit něco konkrétního nebo poradit, kde najít spolehlivé informace? Doufám, že mi někdo pomůže objasnit tyhle otázky, protože chci udělat informované rozhodnutí a vyhnout se chybám.