Charts.cz/Fórum/Doporučení na ETF zaměřené na technologie

Doporučení na ETF zaměřené na technologie

Zdravím všechny investory a finanční nadšence! Rád bych se zeptal na váš názor a doporučení ohledně ETF, které by byly zaměřené na technologie. Mám zájem o investice do technologií, protože si myslím, že je to obor s velkým potenciálem do budoucna. Chtěl bych se dozvědět, jestli znáte nějaké konkrétní ETF, které se specializují na technologické společnosti, jako jsou třeba firmy v oblasti umělé inteligence, cloudových služeb nebo obnovitelných zdrojů energie. Jaké jsou podle vás nejlepší možnosti pro investice do tohoto sektoru? Zajímá mě také, jaká je jejich výkonnost a případné poplatky spojené s investováním do těchto fondů. Je pro mě důležité mít diverzifikované portfolio, a proto bych rád slyšel vaše názory na různé ETF zaměřené na technologie. Pokud máte osobní zkušenosti nebo víte o nějakých novinkách v oblasti technologických ETF, budu velmi vděčný za vaše tipy a rady. Děkuji předem za pomoc!

142 slov
1.4 minut čtení
11. 3. 2024
Vlastimil Dubský
Vlastimil Dubský

Tak já zkusím pár tipů. Jedno z nejznámějších ETF na technologie je QQQ, což sleduje NASDAQ 100 a má tam hodně velkých technologických hráčů jako Apple, Microsoft atd. Další možnost je VGT, což je Vanguard Information Technology ETF, ten má také solidní výběr a nízké poplatky. Pokud tě zajímají AI a cloud, tak určitě koukni na ARKK od Ark Invest, oni mají zaměření na inovativní technologie. Je to ale víc rizikové, takže bacha na to. Co se týče výkonnosti, tak většina těchto fondů šla hodně nahoru v posledních letech, ale samozřejmě, trh je nevyzpytatelný. Poplatky bývají okolo 0.2 - 0.7%, což je celkem fajn pro ETF. Doporučuji se podívat taky na jejich složení a porovnat si to podle toho, co tě zajímá. Hlavně si dej pozor na diversifikaci, ať nemáš všechno v jednom sektoru.

134 slov
1.3 minut čtení
23. 3. 2023
Dana Skálová
Dana Skálová

Jasně, tady je pár tipů na technologie ETF. První, co mě napadá, je třeba QQQ, což je fond sledující Nasdaq-100. Obsahuje spoustu velkých tech firem jako Apple, Amazon, a tak. Další možnost je VGT, což je Vanguard Information Technology ETF, ten má taky dobrou expozici na technologický sektor a nízké poplatky. Pokud tě zajímají trendy jako AI nebo cloud, tak koukni na ARKW od Ark Invest, ten se zaměřuje na inovativní technologie a má v portfoliu zajímavé firmy. Co se týče výkonnosti, většina těchto fondů šla dost nahoru poslední roky, ale pamatuj, že investice do tech sektoru může být hodně volatilní. Takže pokud chceš diverzifikovat, určitě zvaž i jiné sektory. A k poplatkům – většinou to bývá kolem 0.1% až 0.7%, což je docela fajn v porovnání s aktivně spravovanýma fondama. Doufám, že to pomůže!

135 slov
1.4 minut čtení
18. 6. 2024
Žaneta Pavlíková
Žaneta Pavlíková