Co všechno potřebuji vědět před nákupem bytu jako investice?
Když přemýšlím o koupi bytu jako investice, tak se mi honí hlavou spousta otázek. Nejdřív mě zajímá, co všechno bych měl mít na paměti, než se do toho pustím. Jaké jsou vlastně ty nejdůležitější faktory, které by mě mohly ovlivnit výběr? Například, je důležitá lokalita? Jak moc by měla hrát roli dostupnost veřejné dopravy nebo občanské vybavenosti v okolí? A co takové věci jako potenciální růst cen nemovitostí v dané oblasti? Měl bych se zaměřit na města, kde je očekávaný rozvoj, nebo stačí jen klidná čtvrť? Dále mě také zajímá, jak se orientovat v cenách nemovitostí. Jak poznám, jestli je cena bytu adekvátní vzhledem k trhu? Co když najdu byt za skvělou cenu - může to být podvod? A jak moc záleží na stavu nemovitosti? Měl bych si dát pozor na nějaké skryté vady nebo problémy s bytem, které by mohly vyžadovat další investice? Jak si vlastně správně ověřit historii nemovitosti a její právní stav? Přemýšlím také o financování. Měl bych si vzít hypotéku nebo raději investovat vlastní úspory? Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? A co pronájem bytu? Je lepší byt pronajímat dlouhodobě nebo krátkodobě přes platformy jako Airbnb? Jaké jsou daňové povinnosti spojené s pronájmem? Na co všechno bych si měl dávat pozor, abych se vyhnul problémům? Mám toho opravdu hodně na mysli a rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních. Co tedy všechno potřebuji vědět před nákupem bytu jako investice?