Co bych měl zkontrolovat před koupí nemovitosti, aby mě to nestálo peníze?
Když plánuju koupi nemovitosti, tak mě napadá hromada otázek. Co všechno bych měl vlastně zkontrolovat, než se pustím do tak velkého rozhodnutí? Jak důležitá je lokalita a co když se v budoucnu změní? Měl bych si zjistit něco o sousedství, nebo je to spíš detail? Co třeba technický stav budovy? Jak si ověřit, jestli nejsou nějaké skryté vady, které by mi mohly později způsobit velké náklady? V jakém stavu jsou rozvody a střechy? A co s dokumentací – na co všecko se mám zaměřit? Měly by mě zajímat nějaké právní aspekty, jako je vlastnické právo nebo zástavy na nemovitosti? Jak důležité je mít odborníka na inspekci nemovitosti při sobě, abych nezaplatil za špatný byt nebo dům? Je dobré zjistit si nějaké historické informace o nemovitosti, třeba jestli už tam nebyla nějaká záplava nebo jiný problém? Jak moc se vyplatí udělat si průzkum trhu a porovnat ceny podobných nemovitostí v okolí? A co případné budoucí investice do rekonstrukce – jak si spočítat návratnost investice předem? Co když zjistím, že cena nemovitosti je příliš vysoká – jak se pak bránit tlakům od realitních makléřů? A mám se raději obrátit na právníka pro pomoc s kupní smlouvou, nebo si mám vystačit s vlastními znalostmi? Víte někdo, co všechno bych měl mít na paměti předtím, než udělám krok k nákupu nemovitosti, aby mě to nakonec nestálo víc peněz, než jsem plánoval?