Charts.cz/Fórum/Co bych měl zkontrolovat před koupí nemovitosti, aby mě to nestálo peníze?

Co bych měl zkontrolovat před koupí nemovitosti, aby mě to nestálo peníze?

Když plánuju koupi nemovitosti, tak mě napadá hromada otázek. Co všechno bych měl vlastně zkontrolovat, než se pustím do tak velkého rozhodnutí? Jak důležitá je lokalita a co když se v budoucnu změní? Měl bych si zjistit něco o sousedství, nebo je to spíš detail? Co třeba technický stav budovy? Jak si ověřit, jestli nejsou nějaké skryté vady, které by mi mohly později způsobit velké náklady? V jakém stavu jsou rozvody a střechy? A co s dokumentací – na co všecko se mám zaměřit? Měly by mě zajímat nějaké právní aspekty, jako je vlastnické právo nebo zástavy na nemovitosti? Jak důležité je mít odborníka na inspekci nemovitosti při sobě, abych nezaplatil za špatný byt nebo dům? Je dobré zjistit si nějaké historické informace o nemovitosti, třeba jestli už tam nebyla nějaká záplava nebo jiný problém? Jak moc se vyplatí udělat si průzkum trhu a porovnat ceny podobných nemovitostí v okolí? A co případné budoucí investice do rekonstrukce – jak si spočítat návratnost investice předem? Co když zjistím, že cena nemovitosti je příliš vysoká – jak se pak bránit tlakům od realitních makléřů? A mám se raději obrátit na právníka pro pomoc s kupní smlouvou, nebo si mám vystačit s vlastními znalostmi? Víte někdo, co všechno bych měl mít na paměti předtím, než udělám krok k nákupu nemovitosti, aby mě to nakonec nestálo víc peněz, než jsem plánoval?

227 slov
2.3 minut čtení
4. 1. 2021
Miroslava Richterová
Miroslava Richterová

Před koupí nemovitosti je dobrý udělat si pořádný průzkum. Lokalitě věnuj velkou pozornost – zjisti, jak to tam vypadá s infrastrukturou, školami, obchodama a veřejnou dopravou. Taky je fajn mít přehled o sousedství, jestli tam nebudou budoucí problémy, třeba s hlučnýma sousedama nebo plánovanou výstavbou.

Technický stav budovy je klíčový. Zjisti si, jak jsou na tom rozvody a střechy, případně si na to vezmi odborníka, co ti to prozkoumá. Můžeš tak předejít skrytým vadám, který by tě pak stály ranec. Ověř si dokumentaci – vlastnické právo, zástavy a další právní náležitosti jsou důležitý, aby tě pak nic nepřekvapilo.

Historie nemovitosti může říct hodně – zjisti, jestli tam náhodou nebyly záplavy nebo jiný problémy. Průzkum trhu je taky důležitej, srovnej ceny podobnejch nemovitostí v okolí, abys věděl, jestli ti to prodávají za rozumnou cenu.

Pokud máš pocit, že cena je vysoká, neváhej tlačit na makléře a zkus se vyjednat. Oslov právníka ohledně kupní smlouvy – je lepší mít jistotu než se spoléhat jen na svoje znalosti. Tohle všechno ti může ušetřit spoustu peněz a nervů.

173 slov
1.7 minut čtení
23. 10. 2023
Josef Suchý
Josef Suchý

Před koupí nemovitosti je fakt dobrý si všechno pořádně proklepnout. Lokalita je mega důležitá, zjisti si, jak to tam vypadá teď a co se plánuje do budoucna – třeba nové silnice nebo obchody. Sousedi taky hrajou roli, nesmíš mít vedle hlukomily nebo nepořádné lidi.

Určitě si zkontroluj technický stav budovy, rozvody, střechu a jestli nejsou skryté vady. Mít odborníka na inspekci není špatný nápad, ten ti odhalí věci, co bys sám možná přehlédl.

Dokumenty jsou další kapitola – koukni na vlastnické právo, jestli tam nejsou nějaké zástavy nebo problémy s vlastnictvím. Historie nemovitosti se taky vyplatí, zjisti, jestli tam nebyly povodně nebo jiné potíže.

Porovnej ceny podobných nemovitostí v okolí, abys věděl, co je normální cena. Když ti přijde cena vysoká, nebuď pod tlakem a neboj se smlouvat. A právník na kupní smlouvu? Určitě doporučuji – radši zaplatit víc na právníka než na pozdější problémy.

Celkově si udělej dobrou domácí úlohu a uvidíš, že tě to může stát míň než spěchání do koupě.

163 slov
1.6 minut čtení
28. 10. 2024
Michaela Dvořáčková
Michaela Dvořáčková