Charts.cz/Fórum/Investice do ETF vs. jednotlivé akcie – co je lepší?

Investice do ETF vs. jednotlivé akcie – co je lepší?

Zdravím všechny investory, mám na vás jeden dotaz, který mi nedá spát. Rozmýšlím nad tím, zda by pro mě bylo lepší investovat do ETF nebo se raději zaměřit na jednotlivé akcie. Nikdy jsem předtím neinvestoval, takže se snažím zjistit, co je pro začátečníka jako jsem já vhodnější volba. Vím, že ETF nabízejí nějakou diverzifikaci, což je fajn, ale dost lidí mi říká, že když investuji do jednotlivých akcií, tak mám možnost dosáhnout většího zisku, pokud trefím nějakou „hvězdu“. Zároveň se ale bojím, že když vsadím na špatnou akcii, tak o svoje peníze rychle přijdu. Jak to vlastně funguje? Je pravda, že s ETF jsou poplatky nižší a méně riskantní? A co je vlastně to pasivní investování? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Měl bych se řídit nějakými konkrétními pravidly nebo tipy? Zkrátka bych rád slyšel názory těch, kdo mají s oběma možnostmi zkušenosti. Pomohlo by mi to udělat si lepší obrázek o tom, co vlastně chci a jakým směrem se vydat. Díky moc za jakékoli rady!

167 slov
1.7 minut čtení
7. 2. 2025
Stanislav Martínek
Stanislav Martínek

Investice do ETF a jednotlivých akcií mají svoje plusy a minusy. ETF jsou skvělý způsob, jak se dostat na trh bez velkého rizika. S diversifikací snížíš šanci na to, že prohraješ s jednou akcií. A jo, poplatky bývají nižší, což taky hraje roli. Pokud jsi začátečník, může být ETF jako takový bezpečnější start.

Na druhou stranu, investice do jednotlivých akcií ti můžou přinést větší zisky, pokud trefíš nějakou dobrou firmu. Ale je to riskantní, můžeš přijít o dost peněz, když to nevyjde. Sleduj různé firmy a jejich vývoj – to si žádá čas a znalosti.

Pasivní investování znamená, že jen sleduješ trh a kupuješ ETF bez nějakého velkého zasahování. Je to fajn pro ty, co nechtějí moc laborovat s výběrem akcií.

Pokud začínáš, doporučuji začít s ETF a pak si třeba zkusit i pár jednotlivých akcií, až budeš mít víc zkušeností. Drž se rozumně diverzifikovaného portfolia a nezapomeň na vlastní výzkum.

151 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek

Pokud jde o ETF versus jednotlivé akcie, tak záleží na tom, co od investování očekáváš. ETF jsou fajn pro začátečníky, protože ti umožňují diversifikaci, což znamená, že investuješ do více akcií najednou a tím snižuješ riziko. Když se jedna akcie propadne, ostatní můžou kompenzovat ztrátu. Navíc poplatky za ETF bývají nižší než u správy portfolia s jednotlivými akciemi, což je další plus.

Na druhou stranu, pokud se zaměříš na jednotlivé akcie a trefíš nějakou dobrou, můžeš vydělat víc. Jenže to je taky riskantní – špatná volba a můžeš ztratit dost peněz. Odporučil bych začít třeba s ETF a když se v tom rozkoukáš a nabereš zkušenosti, tak můžeš zkusit i jednotlivé akcie. Pasivní investování je pak o tom, že nekoukáš na trh každý den a necháš své peníze růst dlouhodobě. Takže pokud hledáš jednoduchost a menší stres, ETF by mohly být lepší volba na začátek.

148 slov
1.5 minut čtení
29. 1. 2025
Marie Švecová
Marie Švecová