Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí s nízkým rozpočtem?

Jak začít investovat do nemovitostí s nízkým rozpočtem?

Zajímá mě, jak bych mohl začít investovat do nemovitostí, i když mám docela omezený rozpočet. Vím, že nemovitosti jsou skvělou příležitostí pro vytváření pasivního příjmu, ale trochu se bojím, že na to nemám dost peněz. Mám pocit, že jakmile slyším o investování do realit, jsou to vždy velké částky a luxusní byty, což není má situace. Můžete mi prosím poradit, jaké mám možnosti? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké strategie nebo způsoby, jak vstoupit na trh s nemovitostmi s malým rozpočtem. Existují například alternativní formy investování, jako je sdílení vlastnictví nebo investice do podílových fondů zaměřených na reality? A co třeba nemovitosti na okraji měst nebo v méně atraktivních oblastech? Jak vysoké by měly být moje první investice a jaké jsou rizika s tím spojená? Navíc bych rád věděl, jaké jsou možnosti financování pro lidi s nižšími příjmy. Je také něco, co bych měl mít na paměti při hledání vhodné nemovitosti? Díky za každou radu a tip!

157 slov
1.6 minut čtení
8. 10. 2022
Monika Burianová
Monika Burianová

Začít investovat do nemovitostí s nízkým rozpočtem není tak nemožné, jak to vypadá. Určitě máš víc možností, než si myslíš. První věc, co můžeš zvážit, jsou nemovitosti na okraji měst nebo v méně atraktivních lokalitách – tam se ceny drží níž a můžeš se dostat k zajímavé příležitosti. Další možností jsou podílové fondy nebo realitní crowdfunding, kde investuješ menší částky a vlastně tak investuješ do větších projektů spolu s ostatníma investory. A taky můžeš zkusit sdílené vlastnictví, což je fajn, když chceš vlastnit část nemovitosti bez velkých nákladů.

Pokud jde o financování, mrkni na možnosti hypoték pro první kupce nebo nějaké státní dotace. Sice úvěr může být náročnější na schválení, ale stojí to za zkoušku. Měj na paměti i rizika – třeba náklady na údržbu nebo nečekané výdaje. Důležité je mít jasný plán a rozpočet předem a určitě si udělej průzkum trhu, abys věděl, co vlastně hledáš a co si můžeš dovolit. Hodně štěstí!

153 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2023
Karolína Lacinová
Karolína Lacinová

Když chceš začít investovat do nemovitostí s malým rozpočtem, není to tak nemožný cíl. Můžeš zvážit různé strategie, jako třeba investice do nemovitostních podílových fondů. Ty ti umožní vlastnit část nemovitosti bez nutnosti kupovat celou. Další možnost je sdílené vlastnictví, což je fajn, pokud nemáš dost peněz na celou koupi.

Co se týče samotných nemovitostí, zkus se podívat na levnější lokality nebo dokonce na okraje měst. Tam můžeš najít slušné nabídky, které se dají zrenovovat a pak pronajímat. Měj na paměti, že rizika jsou vždycky, jako třeba pokles trhu nebo náklady na údržbu.

Pokud jde o financování, pro lidi s nižšími příjmy bys mohl zkusit hledat specializované půjčky nebo programy pro začínající investory. Také se neboj oslovit místní banky a zeptat se na možnosti, co nabízejí.

Při hledání vhodné nemovitosti koukej na lokalitu, potenciální růst ceny a také na náklady na provoz. Dobře si spočítej návratnost investice a nenech se unést emocemi. S trochou trpělivosti a dobrým plánem to může klapnout.

158 slov
1.6 minut čtení
26. 6. 2024
Miroslava Novotná
Miroslava Novotná