Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na prodej akcií?

Kdy je nejlepší čas na prodej akcií?

Zajímalo by mě, kdy vlastně nastává ten pravý okamžik na prodej akcií. Vím, že se hodně mluví o různých strategiích a indikátorech, ale někdy je to opravdu matoucí. Mám akcie, které jsem koupil v dobrém čase, ale teď mám pocit, že se trh pohybuje nahoru a dolů a nevím, jestli už bych neměl prodat. Jak poznám, jestli dosáhnu maximálního zisku nebo jestli se vyplatí počkat ještě déle? Je dobré sledovat zprávy a ekonomické ukazatele, nebo se máme spíše řídit intuicí? A co ti, kteří investují do akcií dlouhodobě – jak se rozhodují, kdy je čas na prodej? Přece jenom někdy je těžké říct, co bude dál. Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní faktory, které bych měl brát v úvahu. Rád bych slyšel názory ostatních investorů na tohle téma.

130 slov
1.3 minut čtení
8. 7. 2022
Viktor Kočí
Viktor Kočí

Kdy prodat akcie? No, to je věčná otázka. Já osobně se snažím mít jasnou strategii. Třeba když akcie dosáhnou určité ceny, kterou jsem si naplánoval, tak prodávám. A taky hodně sleduju ekonomické ukazatele a zprávy. Když vidím, že se něco zásadního děje v odvětví nebo ekonomice, tak mě to nutí přehodnotit situaci. Dlouhodobí investoři většinou mají jiné přístupy, ti spíš sledují trendy a fundamentální analýzu než denní kolísání trhu. Ale občas je těžký udržet nervy na uzdě, když se cena akcií začne hýbat a člověk má pocit, že by měl prodat nebo naopak čekat. Taky je dobrý si uvědomit, že trh je volatilní a nikdy nevíš, co se stane. Takže já bych doporučil mít plán a držet se ho, než se nechat unést emocema.

124 slov
1.2 minut čtení
18. 12. 2024
Kateřina Moravcová
Kateřina Moravcová

Není snadné říct, kdy prodat akcie, to záleží na spoustě faktorů. Zprávy a ekonomické ukazatele jsou důležitý, ale nemůžou ti říct přesně, co se stane. Měj na paměti, že trhy jsou často nevyzpytatelné. Pokud máš akcie, které se zdají být na vrcholu, může být lepší prodat a zajistit si zisk, než čekat na ještě větší zisky a riskovat ztrátu. Dobrý nápad je mít nějakou strategii – třeba nastavit si cílovou cenu a když ji dosáhneš, prodáš. Dlouhodobí investoři většinou sledují fundamentální hodnotu firmy a snaží se přehodnotit svoje investice pravidelně. Někdy pomáhá sledovat trendy v odvětví nebo změny v managementu firmy. Klidně se inspiruj zkušenějšími investory, ale nakonec to musíš udělat podle svýho pocitu a situace. A nezapomínej, že pokud prodáš v panice, můžeš litovat.

125 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2024
Daniel Štěpánek
Daniel Štěpánek