Charts.cz/Fórum/Jak začít s investicemi do nemovitostí, když nemám moc peněz?

Jak začít s investicemi do nemovitostí, když nemám moc peněz?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak by se dalo začít investovat do nemovitostí, když mám omezený rozpočet. Slyšel jsem, že investice do realit může být skvělým způsobem, jak vytvořit pasivní příjem a zhodnotit své peníze, ale nevím, kde začít. Mám pocit, že většina lidí potřebuje na začátek docela hodně kapitálu, abych si mohl pořídit třeba byt nebo dům. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké alternativy, jak investovat do nemovitostí s malým rozpočtem? Napadlo mě například podílet se na společných investicích nebo nějakých realitních fondech, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje. Mohli byste mi poradit, co všechno je potřeba zvážit předtím, než se rozhodnu pro investici? Jaké jsou rizika a na co si dát pozor? A co třeba crowdfunding v oblasti nemovitostí? Máte s tím někdo zkušenosti? Rád bych znal názory a tipy od těch, kteří už do nemovitostí investovali nebo o tom něco ví. Vím, že to není snadné a že je důležité mít správné informace, takže budu vděčný za každou radu.

165 slov
1.7 minut čtení
23. 5. 2022
Michal Jílek
Michal Jílek

Investování do nemovitostí s omezeným rozpočtem určitě není nemožné. Zkus se podívat na REITs (real estate investment trusts), což jsou společnosti, které vlastní nebo financují nemovitosti a ty můžeš investovat s menšími částkami. Pak je tu crowdfunding, kde se spojíš s ostatními investory a společně financujete projekt. To je super způsob, jak se dostat do světa realit bez velkých peněz.

Důležitý je ale důkladný průzkum. Prověř si projekty, do kterých chceš investovat, a zjisti, jaká jsou rizika – jako je likvidita nebo výnosy. Můžeš taky zkusit investice do nemovitostí ve formě sdílení vlastnictví, kde koupíš jen část nemovitosti a tím snížíš náklady.

Pamatuj, že i malé investice se můžou časem zhodnotit, ale chce to trpělivost a dobré plánování. Vyhnout se dluhům by mělo být také prioritou - klidně si na to dej pár let a šetři, než začneš investovat.

138 slov
1.4 minut čtení
30. 4. 2024
Petra Navrátilová
Petra Navrátilová

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem se dá udělat víc způsoby. Jestli nemáš dost peněz na koupi vlastního bytu nebo domu, můžeš zkusit investice přes realitní fondy. To je vlastně takový společný koláč, kde sleduješ víc projektů a podílíš se na ziscích, i když investuješ jen pár tisíc. Další možností je crowdfunding v realitách, což je super způsob, jak začít s menšími částkami. Můžeš investovat do konkrétních projektů a dostávat podíl na zisku. Ale pozor na to, že u crowdfundingu jsou rizika, jako problém s developerem nebo špatné tržní podmínky.

Doporučuji pečlivě vybírat projekty, dělat si domácí úkoly a pořádně prostudovat, do čeho investuješ. Ujisti se, že rozumíš tomu, jak dané investice fungují a co všechno obnášejí.

Když už jsi u toho, prozkoumej i možnosti pronájmu nemovitosti s pomocí partnerů nebo investičních skupin. Můžeš se spojit s lidmi, kteří mají více kapitálu a můžete se společně podílet na koupi nemovitosti. Je to riskantní, ale může to vyjít. Neboj se zeptat zkušenějších lidí, klidně třeba na nějakých fórech nebo Facebooku. Držím palce!

169 slov
1.7 minut čtení
15. 3. 2024
Jaroslav Vávra
Jaroslav Vávra