Charts.cz/Fórum/Je lepší teď prodat byt nebo počkat, až se ceny zvednou?

Je lepší teď prodat byt nebo počkat, až se ceny zvednou?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy zvažuji prodej svého bytu. Mám ho už nějakou dobu a jsou tam vzpomínky, ale taky si říkám, jestli není lepší na tom vydělat. Ceny nemovitostí teď nejsou špatné, ale slyšel jsem, že by mohly jít ještě výš. Na druhou stranu, co když se ceny brzy začnou snižovat? Mám pocit, že to je v současné době hrozně těžké odhadnout. Rád bych věděl, co si o tom myslíte. Myslíte si, že je rozumné prodat teď a využít současné tržní situace? Nebo čekat na případný růst cen a riskovat, že nakonec prodám za méně? Jaké máte zkušenosti s tímto rozhodováním? Jsou faktory, které bych měl vzít v úvahu při zvažování prodeje? A co myslíte, jak dlouho by mohlo trvat, než se ceny zvednou zase na nějakou zajímavou úroveň? Díky za jakékoliv rady!

136 slov
1.4 minut čtení
4. 5. 2023
Alena Špačková
Alena Špačková

Záleží to na tvé situaci a co od toho prodeje vlastně chceš. Pokud potřebuješ rychle peníze nebo plánuješ investice jinde, tak teďka by mohl být dobrý čas. Ceny nemovitostí fluctuují, a nikdo neví, co se stane dál. Můžeš zkusit prodat, a když se ceny zvednou později, tak si třeba koupíš něco jiného, pokud ti to vyjde. Na druhou stranu, jestli máš k bytu nějaký emoční vztah a nehodláš jít do něčeho jiného hned, asi bys mohl počkat. Je dobrý sledovat trh a mluvit s realitními makléři o aktuálních trendech. Růst cen může chvíli trvat nebo taky vůbec nenastat, takže je to o tom, co je pro tebe důležitější – rychlý cash nebo potenciální zisk v budoucnosti.

116 slov
1.2 minut čtení
16. 5. 2023
Radka Beranová
Radka Beranová

Věř mi, tohle je fakt těžký rozhodnutí. Ceny nemovitostí teď vypadají celkem solidně, ale nikdo neví, co bude za rok nebo dva. Můžeš prodat teď a mít peníze na rukou, což je vždycky plus. Na druhou stranu, pokud se ceny zvednou, mohlo by ti to uškodit. Zkus si udělat průzkum trhu v okolí a zjistit, jak se to tam vyvíjí. Můžeš taky mluvit s realitním makléřem, ten má lepší přehled o trendech. Myslím, že bys měl zvážit i osobní důvody pro prodej – jestli chceš peníze na něco jiného, nebo se ti prostě jenom nechce starat o něj. A pokud jde o čekání na vyšší ceny, nikdo neví, jak dlouho to může trvat. Může to být klidně pár měsíců nebo i let. Takže jak říkám, projdi si všechny možnosti a uvidíš, co ti víc sedí.

135 slov
1.4 minut čtení
27. 4. 2023
Eva Krejčíková
Eva Krejčíková