Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do akcií, když mám jen málo peněz?

Jak začít investovat do akcií, když mám jen málo peněz?

Investování do akcií mě vždy fascinovalo, ale teď, když se na to dívám z pohledu někoho, kdo má jen pár tisíc korun, tak vůbec nevím, jak začít. Mám pocit, že je to pro mě jako byste chtěli skočit do hluboké vody bez plavání. Jaké možnosti vlastně mám, když nemám moc peněz? Mám slyšel, že existují platformy, kde můžete investovat i s malým množstvím peněz, ale je to opravdu bezpečné? Co bych měl udělat jako první krok? Myslíte si, že je lepší investovat do jednotlivých akcií, nebo zvolit nějaký fond? A co ETF? Slyšel jsem o nich, ale nevím, jestli by pro mě byly vhodné. Jaké poplatky bych měl očekávat a na co si dát pozor? Zajímalo by mě také, jestli je lepší mít nějakou strategii předem, nebo se prostě pustit do toho a učit se za pochodu? A pokud bych měl nějaké peníze už uložené v bance, měl bych je převést na investiční účet? Co když budu potřebovat ty peníze zpět? Jak moc riskantní je investování s malým množstvím peněz? A poslední otázka – jak dlouho by podle vás mělo trvat, než začnu vidět nějaké výsledky? Děkuji za jakoukoliv radu!

190 slov
1.9 minut čtení
11. 5. 2021
Rudolf Musil
Rudolf Musil

Začít investovat s malým množstvím peněz může vypadat zastrašující, ale je to určitě možné. První krok by měl být otevření investičního účtu, což dnes dělá spousta online brokerů a aplikací, které nevyžadují vysoké minimální vklady. Určitě se podívej na platformy, které nabízejí možnost investovat do ETF, což jsou fondy obchodované na burze a mají nižší poplatky než tradiční podílové fondy. Můžeš tak rozložit riziko i s menšími částkami.

Pokud máš peníze uložené v bance, klidně je můžeš převést na investiční účet, ale pamatuj na to, že tam budeš muset být schopen tvořit nějaký časový horizont. Nevadí mít nějakou částku rezervní pro případ potřeby. Investování s malými penězi není tak riskantní, pokud to děláš zodpovědně a neinvestuješ všechno najednou do jedné akcie.

Co se týče strategie, určitě je dobré mít alespoň základní plán. Naučit se o trhu, sledovat trendy a porozumět tomu, jak akcie a ETF fungují ti hodně pomůže. Výsledky se většinou neobjeví hned – může to trvat měsíce nebo roky. Hlavně buď trpělivý a snaž se investovat pravidelně, i když jsou to jen malé částky.

175 slov
1.8 minut čtení
15. 1. 2025
Renata Eliášová
Renata Eliášová

Rozumím, že investování do akcií může vypadat jako velký skok, ale neboj, je to v pohodě. Fakt nemusíš mít miliony, aby ses do toho pustil. Můžeš začít třeba s pár tisíci. Existují platformy, které umožňují investovat i malé částky, to je super. Doporučuju se podívat na brokerské služby, co nabízejí nízké poplatky a přístup k ETF (to jsou fondy, co sledují indexy a mají nízké náklady). To by pro tebe mohlo být ideální, protože ti to diversifikuje riziko.

Pokud jde o akcie vs. fondy – pro začínajícího investora je lepší jít do fondů nebo ETF. Méně stresu s výběrem jednotlivých akcií. Jo a ohledně poplatků, ty se mohou lišit – některé platformy mají poplatky za obchodování, jiné ne. Takže si to vždycky proklepni.

Strategii mít je dobrý nápad, ale nemusíš být příliš rigidní. Můžeš se učit cestou a upravovat svoje rozhodnutí podle situace. Pokud máš peníze na účtu a nechceš je hned použít, tak je klidně můžeš převést na investiční účet. Když je budeš potřebovat zpátky, tak buď připraven na to, že můžeš přijít o nějaké peníze v případě poklesu trhu.

Investování s malým množstvím peněz nese riziko jako každé jiné investování, ale když se rozumně diversifikuješ, tak bys měl být v pohodě. Co se týká výsledků – to si dej minimálně rok na hodnocení úspěšnosti. Kdo ví, třeba tě to chytne! Hlavně se neboj zkusit něco nového.

226 slov
2.3 minut čtení
3. 3. 2024
Josef Volf
Josef Volf