Jaká rizika hrozí, když investuji do alternativních dluhopisů?
Už nějakou dobu uvažuju o investování do alternativních dluhopisů, ale mám strach z možných rizik. Vím, že oproti klasickým dluhopisům mohou mít ty alternativní docela jiný charakter a chci se ujistit, že rozumím tomu, co mě může potkat. Když slyším o výnosech, které mohou být vyšší než u tradičních investic, tak mě to láká, ale zároveň se bojím, že bych mohl přijít o peníze. Jaké konkrétní problémy se mohou vyskytovat? Je to třeba nedostatečná likvidita nebo vysoká volatilita? A co říkáte na kreditní riziko spojené s těmito typy dluhopisů? Mně přijde, že pokud není dluhopis vydáván známou společností nebo institucí, tak to může být riskantní. Někde jsem četl i o potenciálních podvodech nebo nepravdivých informacích ohledně vydavatelů těchto dluhopisů. Jak moc se mám bát toho, že bych dostal něco úplně jiného, než co mi slíbili? Nevíte třeba i o tom, jak to funguje s regulací těchto alternativních investic? Mám pocit, že čím víc se o tom dozvídám, tím víc otázek mi vyvstává v hlavě. Může mi někdo poskytnout nějaké rady, nebo sdílet své vlastní zkušenosti s těmito alternativními dluhopisy? Co byste doporučili jako první kroky pro někoho, kdo se chce do této oblasti pustit?