Charts.cz/Fórum/Jaká rizika hrozí, když investuji do alternativních dluhopisů?

Jaká rizika hrozí, když investuji do alternativních dluhopisů?

Už nějakou dobu uvažuju o investování do alternativních dluhopisů, ale mám strach z možných rizik. Vím, že oproti klasickým dluhopisům mohou mít ty alternativní docela jiný charakter a chci se ujistit, že rozumím tomu, co mě může potkat. Když slyším o výnosech, které mohou být vyšší než u tradičních investic, tak mě to láká, ale zároveň se bojím, že bych mohl přijít o peníze. Jaké konkrétní problémy se mohou vyskytovat? Je to třeba nedostatečná likvidita nebo vysoká volatilita? A co říkáte na kreditní riziko spojené s těmito typy dluhopisů? Mně přijde, že pokud není dluhopis vydáván známou společností nebo institucí, tak to může být riskantní. Někde jsem četl i o potenciálních podvodech nebo nepravdivých informacích ohledně vydavatelů těchto dluhopisů. Jak moc se mám bát toho, že bych dostal něco úplně jiného, než co mi slíbili? Nevíte třeba i o tom, jak to funguje s regulací těchto alternativních investic? Mám pocit, že čím víc se o tom dozvídám, tím víc otázek mi vyvstává v hlavě. Může mi někdo poskytnout nějaké rady, nebo sdílet své vlastní zkušenosti s těmito alternativními dluhopisy? Co byste doporučili jako první kroky pro někoho, kdo se chce do této oblasti pustit?

194 slov
1.9 minut čtení
30. 12. 2024
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová

Když se rozhoduješ investovat do alternativních dluhopisů, je dobré mít na paměti, že s nimi přichází spousta rizik. Likvidita může být fakt problém, protože tyhle dluhopisy často nejsou tak snadno prodejné jako ty tradiční. To znamená, že se může stát, že je nebudeš schopný prodat ve chvíli, kdy to budeš potřebovat. Pak je tu taky volatilita – hodnoty těchto dluhopisů můžou hodně skákat, což může být dost stresující.

Kreditní riziko je další velký faktor. Když investuješ do dluhopisů od méně známých firem, máš větší šanci, že ten emitent zkrachuje nebo nebude schopný splácet úroky. A to může znamenat ztrátu peněz.

Co se týče podvodů a nepravdivých informací, to je opravdu něco, co bys měl brát vážně. Ujisti se, že si děláš důkladný průzkum a ověřuješ si informace o vydavatelích. Regulace u alternativních investic bývá slabší než u tradičních, takže tady musíš být extra opatrný.

Myslím, že dobrý první krok je začít s menšími investicemi a opravdu se vzdělávat v tom, co kupuješ. Pokud máš možnost, poraď se s někým zkušenějším nebo investičním poradcem. Takže klidně se do toho pusť, ale buď obezřetný a dobře informovaný.

185 slov
1.9 minut čtení
29. 2. 2024
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Investování do alternativních dluhopisů může být fakt zajímavý, ale má to svoje rizika. Za prvé, likvidita je často problém – některé z těchto dluhopisů se blbě prodávají, takže když potřebuješ peníze, můžeš mít problém je rychle převést na cash. Další věc je volatilita, občas ty ceny skáčou nahoru a dolů, což ti může způsobit nervozitu.

Potom tu máme kreditní riziko. Pokud neinvestuješ do známých firem, tak fakt nevíš, jestli ten vydavatel nebude mít problémy se splácením. To je hodně důležitý faktor, protože pokud firma zkrachuje, můžeš o peníze přijít. A podvody? No to je taky reálné riziko – někteří vydavatelé můžou lhát ohledně svých financí nebo situace.

Regulace u těchto alternativních investic bývá slabší než u tradičních dluhopisů, takže je fajn si pořádně nastudovat, do čeho jdeš. Pokud začínáš, doporučil bych ti pečlivě vybírat a klidně se poradit s někým, kdo má víc zkušeností. Zkus se podívat na ratingy nebo hodnocení od nezávislých agentur a vždycky si ověřuj informace o emitentovi. Takže buď opatrnej a nevkládej do toho poslední peníze.

170 slov
1.7 minut čtení
8. 5. 2024
Jana Malečková
Jana Malečková