Charts.cz/Fórum/Jak poznat, jestli je teď správná doba investovat do dluhopisů?

Jak poznat, jestli je teď správná doba investovat do dluhopisů?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, kdy je ta správná chvíle na investici do dluhopisů. Slyšel jsem, že aktuální ekonomická situace hraje velkou roli a že úrokové sazby mohou mít velký vliv na hodnotu dluhopisů. Četl jsem, že když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů obvykle klesají, což mě činí opatrným, ale zase na druhou stranu slyším o stabilitě a nižším riziku spojeném s dluhopisy ve srovnání s akcemi. Jak tedy zhodnotit, jestli je dobrý čas na takovou investici? Jsou nějaké konkrétní ukazatele nebo signály, které by mi mohly napovědět? A co třeba inflace a její vliv na dluhopisy? Jak se s tím vyrovnat? Mám také obavy ohledně ratingu emisí a toho, jak to ovlivňuje rozhodnutí o investici. Mohli byste poradit, co sledovat a na co si dát pozor, abych se vyhnul špatným rozhodnutím? Děkuji!

134 slov
1.3 minut čtení
6. 8. 2022
Romana Trnková
Romana Trnková

Jasně, investice do dluhopisů je trošku ošemetná. Jak říkáš, úrokový sazby mají velkej vliv na cenu dluhopisů. Když úrokový sazby rostou, tak ceny dluhopisů klesaj, což je něco, co si musíš pamatovat. Když se teda blíží zvyšování sazeb, možná bys měl být opatrnej. S inflací je to podobné, protože pokud inflace roste, reálný výnos z dluhopisů může klesat, což taky není ideální situace.

Co se týče ratingu, tak je dobrý se podívat na to, jaký má emise rating od agentur jako Moody's nebo S&P. Vyšší rating znamená nižší riziko defaultu. Takže pokud chceš investovat do dluhopisů, zkus sledovat ekonomický zprávy a centrální banky – jejich rozhodnutí týkající se sazeb ti můžou napovědět.

Celkově bych řekl, že pokud vidíš stabilní ekonomiku a nízkou inflaci, může být investice do dluhopisů rozumná. Ale jak říkáš, ta opatrnost je na místě. Nezapomeň si udělat domácí úkoly a nepodceňuj to!

145 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2024
Veronika Šebestová
Veronika Šebestová

Investice do dluhopisů jsou fakt závislé na spoustě faktorů. Hlavně se koukej na úrokový sazby. Když rostou, dluhopisy ztrácejí na hodnotě, což může být blbý, pokud je chceš prodávat. Takže většinou se vyplatí investovat, když se očekává pokles úrokových sazeb. Taky je dobrý sledovat inflaci, protože ta může snížit reálný výnos – když inflace roste a úroky ne, moc z toho nevytěžíš. No a ratingy emisí jsou podstatný taky, čím vyšší rating, tím menší riziko z defaultu, ale zase tam můžeš mít nižší výnos. Můžeš sledovat ekonomický ukazatele jako HDP nebo nezaměstnanost – to ti napoví, jak je na tom ekonomika. Zkrátka, sleduj trh a snaž se načasovat investici podle toho, co se děje kolem. Ale nikdy to není jistý, takže si dej pozor a diversifikuj.

126 slov
1.3 minut čtení
19. 7. 2022
Adéla Říhová
Adéla Říhová