Co to vlastně znamená mít diverzifikované portfolio? Jak to funguje?
Zajímalo by mě, co vlastně znamená mít diverzifikované portfolio, protože jsem slyšel, že je to důležitý koncept v investování. Jak se dá vůbec dosáhnout té diverzifikace? Můžete mi objasnit, jak funguje rozložení investic a proč je to pro investory tak klíčové? Slyšel jsem, že pokud má člověk investice v různých oblastech, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti nebo dokonce kryptoměny, může to snížit riziko ztrát. Jak to ale vlastně funguje v praxi? Můžete uvést příklady toho, jak by takové diverzifikované portfolio mohlo vypadat a jak se rozhodnout, kolik peněz vložit do jednotlivých typů aktiv? Je taky pravda, že když jedna investice klesne, tak ostatní mohou pomoci udržet celkovou hodnotu portfolia na pozitivní úrovni? Je tu nějaká ideální kombinace pro různé typy investorů, třeba pro ty konzervativní nebo naopak pro agresivní investory? A co třeba trendy jako ETF nebo indexové fondy? Jak do toho zapadá diversifikace? Myslím si, že by bylo fajn mít jasnější představu o tom, jak tohle všechno dohromady souvisí a jak si můžu sestavit vlastní rozmanité portfolio. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké nástroje nebo tipy na sledování výkonnosti mého portfolia a na úpravy podle aktuální situace na trhu. Děkuji za odpovědi!