Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do akcií a nemovitostí současně?

Jak začít s investováním do akcií a nemovitostí současně?

Zdravím všechny, přemýšlím o tom, jak bych mohl začít investovat. V poslední době mě hodně zajímají akcie a nemovitosti, a tak bych chtěl udělat krok směrem k diverzifikaci svého portfolia. Jenže nevím, kde začít. Mám v plánu investovat do akcií nějaké známé firmy, ale zároveň mě láká i investice do nemovitostí, protože slyším, že to může být skvělý způsob, jak si vytvořit pasivní příjem. Jak mám ale zvládnout obě tyto strategie současně? Je lepší se nejprve zaměřit jen na jednu oblast, nebo můžu klidně investovat do obého najednou? Jaké jsou vůbec výhody a nevýhody tohohle přístupu? Co všechno bych měl vědět předtím, než se pustím do akcií i nemovitostí? A co třeba financování? Mám si brát hypotéku na nemovitost a pak investovat zbytek peněz do akcií? Nebo je lepší nejdřív našetřit a teprve pak se pustit do obou oblastí? A co říkáte na rizika spojená s takovým způsobem investování? Jak se mám chránit před případnými ztrátami, když budu mít peníze rozložené mezi dvě různá aktiva? Určitě bych ocenil rady od někoho zkušenějšího, kdo už s tím má nějaké ty zkušenosti. Děkuji moc!

182 slov
1.8 minut čtení
12. 9. 2024
Lucie Kovářová
Lucie Kovářová

Když chceš investovat do akcií a nemovitostí, je dobré si nejdřív ujasnit, kolik peněz máš k dispozici a jaký máš časový horizont. Můžeš začít s menšími částkami a postupně rozšiřovat. Někteří lidé radí zaměřit se nejdřív na jedno, protože tak se lépe naučíš trhy a strategie. Akcie můžou být víc volatilní, zatímco nemovitosti ti můžou poskytnout stabilnější příjem, ale vyžadují víc práce a peněz (hypotéka atd.). Je fajn mít rezervu na nečekané výdaje, zvlášť u nemovitostí, kde může něco prasknout nebo se nájemníkovi něco přihodit.

Diverzifikace je super, ale pozor na to, abys nebyl rozmělněný příliš. Možná začni s investováním do akcií přes brokerku a podívej se na REITs (real estate investment trusts), což je způsob, jak investovat do nemovitostí bez potřeby koupě fyzické nemovitosti. Co se týká rizik, nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Vzdělávej se a sleduj trh – to je klíčové. Pokud získáš nějaké zkušenosti s jednou oblastí, pak můžeš přidat další. Hlavně buď trpělivý.

159 slov
1.6 minut čtení
4. 2. 2025
Dana Špačková
Dana Špačková

Nejdřív je dobrý si uvědomit, co chceš dosáhnout. Investování do akcií a nemovitostí může být fajn způsob, jak si diverzifikovat riziko. Pokud začínáš, možná bude lepší se nejdřív zaměřit na jednu oblast, abys to měl pod kontrolou. Akcie nabízí větší likviditu a můžeš s nimi rychleji manipulovat, zatímco nemovitosti vyžadují víc času a peněz.

Pokud máš nějaké úspory, můžeš zvážit hypotéku na nemovitost. To ti umožní mít pasivní příjem z pronájmu, což je super. Zbytek peněz můžeš investovat do akcií. Ale pozor na to, abys měl dostatečné rezervy na pokrytí splátek hypotéky i náhodných výdajů.

Rizika jsou u obou investic – akcie mohou kolísat a nemovitosti se můžou hůř prodávat, když je krize. Měl bys mít plán, jak se chránit – třeba pravidelně sledovat trh a mít rozumné cíle ohledně návratnosti.

Taky si dej pozor na poplatky a daňový aspekt obou investic. Celkově se snaž mít rozložené portfolio, ale nezapomínej na to, co ti sedí víc a co chápou tvoje finance. Hodně štěstí!

160 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2025
Marie Vorlová
Marie Vorlová