Charts.cz/Fórum/Jak správně vyvážit portfolio s kryptoměnami?

Jak správně vyvážit portfolio s kryptoměnami?

Zajímalo by mě, jaké existují osvědčené strategie pro vyvážení portfolia, když do něj zahrnuji kryptoměny. Mám na mysli, jak rozložit rizika a zároveň maximalizovat potenciální zisky. Dostal jsem se do světa kryptoměn a vím, že může být velmi volatilní, což mě trochu znervózňuje. Jak bych měl k tomu přistupovat? Myslíte, že je lepší mít většinu investic v tradičních aktivech jako jsou akcie nebo nemovitosti a jen malou část v kryptoměnách? Nebo je naopak rozumné rozdělit investice více rovnoměrně? Jak si například nastavit poměr mezi různými kryptoměnami – mám investovat do Bitcoinů, Etherea nebo i do méně známých altcoinů? A co třeba diversifikace mezi různými typy aktiv – má smysl kombinovat kryptoměny s akciemi a komoditami? Jak často bych měl portfolio přehodnocovat a co všechno bych měl brát v potaz při jeho úpravě? Rád bych znal názory lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti s touto problematikou. Jaké máte tipy na to, co funguje a co naopak ne? Jaké nástroje nebo platformy byste doporučili pro sledování a řízení portfolia? Děkuji za všechny rady a tipy!

173 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2024
Zdeňka Kroupová
Zdeňka Kroupová

Když to vezmeš kolem a kolem, vyvážení portfolia s kryptoměnami je fakt o rozložení rizik. Mít většinu v tradičních aktivech, jako jsou akcie nebo nemovitosti, je rozumné. Třeba 80 % v těchto stabilnějších investicích a 20 % v kryptu by mohlo fungovat. Bitcoin a Ethereum jsou solidní základy, ale nevadí zkusit i pár altcoinů – pokud máš nějaký tip nebo projekt, co tě zaujme.

Diversifikace je klíčová. Kombinace kryptoměn, akcií a třeba i komodit může pomoct vyvážit celkové riziko. Jakmile začneš investovat, pravidelně kontroluj svoje portfolio – třeba každé čtvrtletí nebo když se něco zásadního změní na trhu. Sleduj trendy, zprávy a obecně, co se děje ve světě krypta.

Co se týče nástrojů, můžeš zkusit aplikace jako Blockfolio nebo CoinMarketCap pro sledování cen a výkonu tvého portfolia. Hlavně si dej pozor na emoce, kryptotrh je hodně volatilní a může to být psychicky náročné. Drž se plánu a nezapomeň se vzdělávat. To je asi tak všechno, co bych k tomu řekl.

158 slov
1.6 minut čtení
7. 10. 2024
Elena Šrámková
Elena Šrámková

Tak k vyvážení portfolia s kryptoměnami je dobrý začátek mít většinu v tradičních aktivech, jako jsou akcie nebo nemovitosti. Kryptoměny jsou fakt dost volatilní a můžeš snadno ztratit hodně peněz, takže menší část, řekněme 5-10%, by měla být rozumná. Co se týče rozložení mezi kryptoměnami, Bitcoin a Ethereum jsou víceméně zlatý standard, ale přidat pár altcoinů může mít taky smysl, pokud uděláš pořádný průzkum. Diversifikace mezi aktivy je určitě dobrá – třeba akcie v tech firmách, komodity jako zlato, a k tomu ty kryptoměny. Je fajn portfolio průběžně přehodnocovat, třeba jednou za čtvrtletí, podívat se na trh a zjistit, jestli je třeba něco upravit. Sledování portfolia můžeš dělat přes různé aplikace jako Blockfolio nebo CoinMarketCap. Hlavně si dej pozor na to, že investice do kryptoměn by měly být jen menší část tvého portfolia a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

142 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2025
Emil Tomeš
Emil Tomeš