Charts.cz/Fórum/Drahé kovy v investičním portfoliu – nutnost nebo zbytečnost?

Drahé kovy v investičním portfoliu – nutnost nebo zbytečnost?

Zajímalo by mě, jestli by mělo mít každé investiční portfolio alespoň nějaké zastoupení drahých kovů, jako je zlato nebo stříbro. V poslední době čtu různé názory a názory se dost liší. Někteří lidé tvrdí, že drahé kovy jsou skvělou pojistkou proti inflaci a mohou přidat stabilitu do portfolia, zejména v turbulentních časech na trzích. Jiní zase říkají, že fyzické zlato je spíše pasivní investice, která nepřináší žádný příjem, zatímco se dá investovat do akcií nebo nemovitostí, které mohou generovat příjem. Co si o tom myslíte? Je rozumné mít alespoň malou část portfolia ve formě zlata nebo stříbra? Jaký máte názor na to, jak by měly být drahé kovy diverzifikovány v rámci celkového portfolia? Jsem zvědavý na vaše zkušenosti a názory na to, jak drahé kovy ovlivnily vaše investice. Dává smysl mít něco hmatatelného vedle akcí a kryptoměn, nebo je to jen přežitek z minulosti? Díky za jakékoli tipy a rady!

150 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2023
Šárka Dvořáčková
Šárka Dvořáčková

Těžko říct, jede to dost na osobních preferencích a cílech. Zlato a stříbro mají dlouhou historii jako bezpečné útočiště, takže v turbulentních časech to může fakt pomoct. Když trhy skáčou, tak drahé kovy většinou neztrácí tak rychle na hodnotě. Na druhou stranu, jak říkáš, zlato ti žádný příjem nedá – žádné dividendy ani nájem. Já osobně bych asi nešel s velkým podílem do drahých kovů, ale mít nějaký malý podíl v portfoliu mi přijde rozumné. Můžeš třeba mít 5-10 % investic ve fyzickém zlatě nebo stříbře jako pojistku. Je to něco hmatatelného, co si můžeš osahat, a to dává klid v duši. Ale rozhodně by to nemělo být vše – akcie a nemovitosti jsou důležitý pro růst a příjem. Takže asi tak, drobná diverzifikace by mohla mít smysl.

128 slov
1.3 minut čtení
1. 3. 2024
Vojtěch Navrátil
Vojtěch Navrátil

Jasně, drahý kovy jako zlato a stříbro mají určitě své místo v portfoliu. Hlavně v nejistých časech, kdy akcie lítají nahoru a dolů. Mnoho lidí je bere jako jakousi pojistku proti inflaci. Na druhou stranu máš pravdu, že fyzické zlato nic nevydělá – úroky z něj nemáš, takže je to spíš pasivní investice. Ale mít něco hmatatelného vedle akcí a kryptoměn může být fajn, protože to diversifikuje riziko. Třeba bych doporučil mít kolem 5-10% portfolia v těchto kovech, ale samozřejmě záleží na tvé ochotě riskovat a strategii. Každopádně, když trhy skáčou, zlato obvykle drží hodnotu, což je jeho plus. Takže proč ne? Je dobrý mít aspoň malou část v něčem stabilním.

111 slov
1.1 minut čtení
28. 1. 2025
Vladimír Zach
Vladimír Zach