Charts.cz/Fórum/Jaké ETF byste doporučili pro diversifikaci pro začátečníky?

Jaké ETF byste doporučili pro diversifikaci pro začátečníky?

Zdravím všechny, hledám radu ohledně investování do ETF, protože jsem teprve na začátku své investiční cesty a chci se vyhnout možným chybám. Mám na mysli něco, co by mi pomohlo diversifikovat můj investiční plán. Zajímalo by mě, které konkrétní ETF byste pro začátečníka doporučili? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými typy ETF, jako jsou ty zaměřené na akcie, dluhopisy nebo třeba indexové fondy? Slyšel jsem o různých možnostech, jako jsou S&P 500 ETF nebo globální ETF, ale nejsem si jistý, co je pro mě nejlepší. Rád bych se dozvěděl i o nákladech spojených s těmito fondy, neboť jsem slyšel, že nízké poplatky mohou hrát významnou roli při dlouhodobém investování. Jaké faktory bych měl zvážit při výběru ETF pro diversifikaci svého portfolia? A jaké strategie doporučujete pro pravidelné investování do těchto fondů? Vím, že je důležité mít dlouhodobý výhled a nepanikařit při poklesech trhu, ale jak se na to dívat v praxi? Hlavně bych chtěl mít jistotu, že moje peníze pracují efektivně a bezpečně. Díky moc za každou radu!

168 slov
1.7 minut čtení
14. 6. 2020
Renata Bečková
Renata Bečková

Investování do ETF může být super způsob, jak rozložit riziko. Pro začátečníky bych doporučil ETF, které sledují indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tyhle fondy ti dají přístup k široké škále společností a zároveň mají obvykle nízké poplatky, což je pro dlouhodobé investování klíčové. Můžeš zkusit třeba SPDR S&P 500 ETF nebo Vanguard FTSE All-World UCITS ETF.

Co se týče dluhopisových ETF, tak něco jako iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF může být fajn pro stabilitu a nižší volatilitu, což se hodí, když trhy klesají.

Při výběru se zaměř na náklady, likviditu a výkon. Je dobré si prohlédnout historické výnosy, i když to není záruka budoucnosti. A co se týče pravidelného investování, doporučuji zvolit nějakou strategii jako dollar-cost averaging – prostě investovat pravidelně stejnou částku bez ohledu na to, jak se trh chová.

Hlavně si pamatuj, že investování je maraton, ne sprint. Když trhy spadnou, nedělej paniku. Drž se plánu a dej si čas – s časem bys měl vidět růst.

160 slov
1.6 minut čtení
14. 11. 2022
Kamila Havlová
Kamila Havlová

Pokud začínáš s ETF, doporučil bych se zaměřit na několik základních fondů, které ti poskytnou dobrou diversifikaci. Například S&P 500 ETF je super volba, protože pokrývá 500 největších amerických firem a má nízké náklady. Potom můžeš zvážit globální ETF, jako je MSCI World, který investuje do akcií z různých zemí. Pokud chceš mít i nějaké dluhopisy v portfoliu, můžeš zkusit bond ETF, třeba nějaké s krátkou dobou splatnosti, aby sis snížil riziko.

Při výběru se koukni na náklady – čím nižší poplatky, tím víc ti zůstane v kapse na dlouhou trať. Pravidelný investiční plán je taky fajn – třeba každý měsíc investovat stejnou částku, to ti pomůže vyhnout se emocionálním rozhodnutím. A jo, dlouhodobý pohled je klíčový, když trh klesne, nepanikař a drž se svého plánu. Pokud se to všechno spojí dohromady, mělo by to fungovat docela dobře.

138 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2023
Josef Janků
Josef Janků