Charts.cz/Fórum/Jaké daně musím platit, když prodám ETF?

Jaké daně musím platit, když prodám ETF?

Zajímá mě, jaké daně se vztahují na prodej ETF. Slyšel jsem, že existují různé druhy zdanění v závislosti na tom, jak dlouho držím tyto investice. Je to pravda? Jak to vlastně funguje, pokud prodám ETF a udělám zisk? Platil bych nějaké daně ihned po prodeji nebo až když si peníze vyberu? A co když prodám ETF se ztrátou? Mám nějaké možnosti, jak si tu ztrátu odečíst od daní? Vím, že každý stát má své vlastní pravidla, ale zajímalo by mě obecně, jak se to řeší u nás. Jaké jsou konkrétní sazby a na co si dát pozor? A ještě jedna otázka - musím hlásit každý prodej ETF nebo je tam nějaký limit, pod který můžu jít bez povinnosti? Rád bych měl jasno v těchto věcech, než se do toho pustím. Děkuji za odpovědi!

133 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2022
Petra Malá
Petra Malá

Když prodáš ETF, tak jsi zdaněnej ziskem, což je v podstatě rozdíl mezi cenou, za kterou jsi koupil a cenou, za kterou prodáváš. V Česku se na to vztahuje daň z příjmu, konkrétně 15 % pro fyzické osoby. Co se týká doby držení, tak pokud držíš ETF pod 3 roky, platíš daň z celého zisku. Když to máš víc jak 3 roky, tak bys měl být osvobozený od daně. Zisk se zdaňuje hned při prodeji, takže nemusíš čekat na výběr peněz.

Pokud prodáš ETF se ztrátou, můžeš tu ztrátu využít k snížení daní z jiných zisků – můžeš ji odečíst od zisku z jiných prodejů nebo i běžných příjmů. Taky je důležitý zmínit, že musíš hlásit všechny prodeje, ale pokud máš zisk do 30 000 Kč ročně, tak bys nemusel platit daň. Ale každopádně doporučuju si to dobře pohlídat a případně se poradit s odborníkem, aby ti poradil přesně podle tvé situace.

151 slov
1.5 minut čtení
14. 12. 2024
Elena Zachová
Elena Zachová

Když prodáš ETF, tak se na to dívá finanční úřad jako na kapitálový příjem, takže platíš daň z příjmu. Pokud jsi je držel víc než 3 roky, tak bys měl mít výhodu v tom, že zisk nemusí být zdaněn. Ale pozor, pokud je prodáš před tímto obdobím a uděláš zisk, tak se ti to daní. Sazba daně na kapitálové příjmy je u nás 15% a to platí i pro ztráty. Když prodáš ETF se ztrátou, můžeš si tu ztrátu odečíst od ostatních zisků, což ti pomůže snížit daňový základ.

Co se týče hlášení, tak musíš hlásit každý prodej, není tam nějaký limit, pod který bys nemusel. Každý prodej máš evidovat a pak uvést ve svém daňovém přiznání. Ujisti se, že si pečlivě sleduješ všechny transakce, protože chyby nebo nehlášení mohou vést k problémům s úřady. Takže lepší mít vše na papíře. Měj na paměti, že pravidla se můžou měnit, tak je dobré být v obraze a případně se poradit s účetním.

160 slov
1.6 minut čtení
29. 10. 2024
Kateřina Khýrová
Kateřina Khýrová