Co mám zohlednit při výběru ETF investic?
Když přemýšlím o investování do ETF, pořád se mi honí hlavou spousta otázek. Jak vlastně vybrat to správné ETF? Co všechno bych měl mít na paměti, abych neudělal chybu? Myslel jsem, že by bylo užitečné se zeptat, co všechno je důležitý faktor při rozhodování o výběru ETF. Měly by mě zajímat poplatky, ale jak moc jsou vlastně důležité? A co likvidita nebo objem obchodování? To také může mít vliv na mé rozhodnutí, ne? Určitě by mělo být důležité i to, jaký je index nebo sektor, do kterého ETF investuje. Ale co když se ten sektor v budoucnu změní nebo nebude tak výkonný, jak jsem si představoval? Potom tu máme i riziko. Jak moc bych měl zohledňovat volatilitu těchto fondů? A co geografická diverzifikace? Mám raději investovat do domácích nebo zahraničních ETF? A ještě něco – jak důležité jsou historické výkonnosti a reputace správcovských společností, které tyto fondy vedou? Vím, že je dobré mít nějakou strategii a plán, ale co když se trh chová jinak, než jsem očekával? Jaké tipy byste měli pro někoho, kdo je v tomhle nováček a chce začít investovat do ETF? Co byste doporučili jako první kroky? Opravdu by mi pomohlo slyšet vaše zkušenosti a názory.