Charts.cz/Fórum/Zajímavé NFT s historickou hodnotou?

Zajímavé NFT s historickou hodnotou?

Narazil jsem na spoustu informací o NFT a v poslední době mě to strašně láká, ale nevím, kde začít. Přemýšlím, jestli byste mi mohli doporučit nějaké konkrétní NFT, která mají nejenom uměleckou hodnotu, ale také nějakou historickou váhu. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké známé projekty nebo jednotlivá díla, která by se dala považovat za investičně zajímavá a mají potenciál v budoucnu získat na ceně. Myslím tím třeba něco, co je spojené s významnými událostmi v historii digitálního umění nebo technologií. Je mi jasné, že NFT svět je plný spekulací a hodně trendů se rychle mění, ale přesto bych rád věděl o nějakých konkrétních příkladech, které by stály za prozkoumání. Třeba něco, co má za sebou silný příběh nebo je spojeno s nějakými známými osobnostmi v oblasti umění nebo technologií. Když už mluvíme o historii, zajímalo by mě také, jestli je možné odhadnout, jak moc může takové NFT ovlivnit trh v budoucnu? Víte o něčem, co by mohlo být považováno za „historický milník“ v oblasti NFT? Děkuju předem za tipy!

170 slov
1.7 minut čtení
10. 1. 2023
František Vaculík
František Vaculík

No tak, pokud se zajímáš o NFT s historickou hodnotou, určitě bys měl mrknout na CryptoPunks. To jsou jedny z prvních NFT na Ethereum a mají obrovskou kultovní hodnotu, protože jsou vlastně průkopníci v tomhle prostoru. Pak je tu Beeple a jeho „Everydays: The First 5000 Days“, to je taky mega známé – prodal to za přes 69 milionů dolarů, což je pořád šokující částka. Navíc to dost výrazně posunulo povědomí o digitálním umění. Další zajímavý projekt jsou Bored Apes, který se stal velmi populární a má spoustu celebrit jako majitele. Takže tohle všechno má nejen uměleckou hodnotu, ale i historický kontext.

Když mluvíš o investicích, tak je fakt těžké odhadnout budoucnost. Trh s NFT je hodně spekulativní a trendy se mění rychle. Ale obecně platí, že projekty spojené s velkými osobnostmi nebo milníky v technologiích mají větší šanci na růst ceny. Takže pokud se chceš orientovat, sleduj hlavně tyhle „historické“ kusy a popřemýšlej o jejich příběhu, protože ten může mít velkou váhu pro budoucí hodnotu.

Takže shrnuto, CryptoPunks a Beeple jsou rozhodně historické milníky, ale pozor na spekulace a buď opatrnej. Hodně štěstí!

182 slov
1.8 minut čtení
21. 8. 2024
Ludmila Přibylová
Ludmila Přibylová

Existuje pár NFT, co mají historickou hodnotu a rozhodně stojí za zmínku. Například "Everydays: The First 5000 Days" od Beeple je dost unikátní, protože to byl jeden z prvních velkých prodejů NFT na aukci Christie's, a tenhle kus má obrovskou uměleckou i historickou hodnotu. Další zajímavost je CryptoPunks, což jsou jedny z prvních NFT vůbec. Tyhle pixelové obrázky mají už teď kultovní status a cena některých kusů letí do nebes. Pak tu jsou třeba NFT z projektu Bored Ape Yacht Club, co dává členům speciální výhody a komunitu, takže to má taky něco do sebe.

Z pohledu investice, pokud se podíváš na něco s příběhem nebo unikátním pozadím, tak to může mít potenciál růst v hodnotě. Jasně, trh je dost volatilní a spekulativní, ale tyhle projekty mají stabilní základnu fanoušků a investorů. Historicky jsme viděli, že NFT s nějakým významným milníkem často udrží nebo zvýší svou hodnotu. Pak tu ještě je možnost sledovat trendy jako třeba metaverse projekty nebo herní NFT, ale tam už je to hodně o aktuálním hype.

Takže... pokud máš zájem o investice do NFT, doporučuji začít právě s těmito projekty, co už mají nějakou váhu v historii a umění. Ať už se rozhodneš pro cokoliv, vždycky si dej pozor na to, jak rychle se trh mění.

208 slov
2.1 minut čtení
5. 2. 2025
Jana Vlková
Jana Vlková