Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do udržitelného rozvoje?

Jak mohu začít investovat do udržitelného rozvoje?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do udržitelného rozvoje. Zajímám se o ekologické projekty a férové obchodování, ale vůbec nevím, kde začít. Mám pocit, že je to důležité téma, které by mohlo mít pozitivní vliv na naši planetu a budoucnost, ale nevím, jak přesně se do toho pustit. Mám už nějaké úspory a chtěl bych je zainvestovat, ale nechci je dávat jen tak někam. Jaké jsou možnosti? Existují nějaké konkrétní firmy nebo fondy, které se zaměřují na udržitelnost? A co třeba crowdfundingové platformy – mají smysl? Jak si ověřit, zda investice do těchto projektů skutečně přinášejí výsledky a nejsou jen marketingovým tahem? Také by mě zajímalo, jak poznat, které projekty jsou opravdu efektivní a mají dlouhodobě udržitelný potenciál. Je nějaký způsob, jak zjistit, zda jsou tyto investice výhodné z pohledu rizika a zisku? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už mají zkušenosti s tímto typem investování. Jak jste začínali vy? Jaké chyby jste udělali a co byste doporučili někomu, kdo s tím teprve začíná? Děkuji za všechny tipy a podněty!

175 slov
1.8 minut čtení
23. 1. 2023
Lenka Procházková
Lenka Procházková

Investování do udržitelného rozvoje je teď fakt v kurzu, takže to dává smysl. Začnět můžeš třeba tím, že si uděláš průzkum o firmách, který dělají něco pro životní prostředí nebo mají férové obchodní praktiky. Zkus se podívat na ESG fondy (environmentální, sociální a správní faktory), ty se zaměřují na firmy, co splňujou udržitelné principy. Možná bys mohl zainvestovat přes platformy jako Trine nebo Seedrs, kde najdeš různé projekty a startupy zaměřený na ekologii a sociální spravedlnost.

Důležitý je si ověřit, jestli mají ty projekty nějaký reálný dopad. Kouknout se na recenze, případně se podívat na jejich webovky a jak komunikují o výsledcích. A co se rizika týče – jako u každý investice, je dobrý se dívat na historii výkonu a ideálně mít diversifikovaný portfolio.

Mě osobně pomohlo začít s menšíma částkama, abych viděl, jak to funguje. Nejdůležitější je neinvestovat všechno najednou a sledovat, co se děje. Takže klidně začni s pár tisícema a časem zjistíš víc o tom, co funguje. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
7. 9. 2024
Luboš Duchoň
Luboš Duchoň

Investování do udržitelného rozvoje může být fajn krok. Zkus začít tím, že se podíváš na ETF fondy zaměřené na zelené technologie nebo obnovitelné zdroje. Třeba fondy jako iShares Global Clean Energy nebo podobné. Je dobré se mrknout na platformy jako je Crowdcube nebo Seedrs, kde najdeš ekologické startupy, co shánějí peníze. Jinak si dej pozor na to, co je pod tím marketingem – najdi si nezávislé recenze a vyhodnocení projektů, abys zjistil, jestli to fakt něco dává. Často bývá dobrý kouknout na hodnocení od organizací jako je Sustainalytics nebo MSCI, které hodnotí firmy podle jejich udržitelnosti. A hlavně – nespěchej do toho a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Takže si proklepni projekty, prozkoumej je a získej pocit o tom, co dělají a jaký mají plán do budoucna.

130 slov
1.3 minut čtení
20. 2. 2024
Josef Vlk
Josef Vlk