Charts.cz/Fórum/Jak poznat, kdy je vhodný čas na nákup bytu nebo domu?

Jak poznat, kdy je vhodný čas na nákup bytu nebo domu?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, kdy je ten pravý čas na to, abych se pustil do nákupu nemovitosti, ať už je to byt nebo dům. Vím, že je spousta faktorů, co do toho vstupuje, ale jak se na to podívat z praktického hlediska? Je důležité sledovat trh s nemovitostmi a ceny, které neustále kolísají, nebo bych měl brát v úvahu i osobní faktory jako stabilní zaměstnání a příjmy? Jak moc je důležité mít našetřené nějaké peníze na vlastní vklad? A co úrokové sazby – jak moc ty ovlivňují rozhodnutí o koupi? Zajímá mě taky, jestli existují nějaké konkrétní období v roce, kdy je lepší kupovat, nebo naopak se vyhnout. A co regiony – má smysl porovnávat ceny v různých lokalitách? Mám obavy, že se rozhodnu špatně a pak se mi to nebude vyplácet. Jak tedy zjistit ten správný moment k nákupu? Máte někdo zkušenosti s tímto tématem a můžete mi poskytnout nějaké rady nebo tipy?

156 slov
1.6 minut čtení
28. 8. 2023
Matěj Ševčík
Matěj Ševčík

Kdy je ten správný čas na koupi nemovitosti? To je fakt těžká otázka, ale zkusím to shrnout. První věc, co bych zvážil, je tvoje finanční situace. Pokud máš stabilní práci a příjem, to je plus. Určitě bys měl mít naspořený nějaký vlastní vklad, ideálně tak 20 % z ceny nemovitosti, protože zbytek si půjčíš. Úrokový sazby fakt ovlivňujou náklady na hypotéku, takže čím nižší, tím lépe. Sleduj trh s nemovitostmi v oblasti, kde chceš kupovat. Někdy jsou ceny nízké, jindy zase vyšší. Je dobrý kupovat v zimě nebo na jaře, protože v létě a na podzim bývá víc zájemců a ceny můžou stoupat. A určitě porovnávej ceny v různých regionech – někde můžeš najít lepší nabídku za stejný peníze. Takže shrnuto: sleduj finance, úrokový sazby a trh a snaž se najít čas, kdy je konkurence menší.

136 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2023
Adéla Tomešová
Adéla Tomešová

Při rozhodování o koupi bytu nebo domu je důležitý mix osobních a tržních faktorů. Nejdřív si zjisti, jak máš na tom s financemi – stabilní příjem a nějaké úspory na vlastní vklad jsou klíčový. Bez toho se ti špatně vyjednává hypotéka. A ty úrokový sazby? Ty fakt hrajou roli, čím nižší, tím líp pro tebe, takže je dobrý sledovat, jak se vyvíjejí.

Co se týče času na nákup, tak jaro a podzim bývá vlastně nejlepší doba – víc nabídky, míň konkurence. Ale sleduj i lokální trh, ceny se dost liší podle regionu. Pokud se ti nedaří najít něco za slušnou cenu, zkus si počkat.

Nezapomeň taky na to, že koupě nemovitosti je dlouhodobá investice, takže bys měl mít jasnou představu o tom, kde chceš žít a jak to tam vypadá. Porovnávej různé lokality, i menší rozdíly můžou znamenat hodně. V konečným důsledku to chce prostě cit a trochu pocitu ohledně trhu i vlastních možností.

154 slov
1.5 minut čtení
29. 6. 2023
Blanka Kříčková
Blanka Kříčková