Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do ETF, když mám málo peněz?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už nějakou dobu zajímá. Už nějakou dobu přemýšlím o investování, ale mám pocit, že mám málo peněz na to, abych začal. Chtěl bych se tedy ptát, jak vlastně začít investovat do ETF, když mám opravdu omezený rozpočet. Zajímalo by mě, jaké jsou minimální požadavky pro investice do těchto fondů a jestli je nějaký způsob, jak začít s menšími částkami. Taky bych rád věděl, zda je lepší nakupovat ETF jednorázově nebo pravidelně v menších částkách? Jaké platformy byste doporučili pro malé investory a jestli jsou nějaké skryté poplatky, na které bych si měl dát pozor? Dále by mě hodně zajímalo, jaké ETF byste doporučili pro začátečníka s nízkým rozpočtem? Existují nějaké konkrétní sektory nebo témata, která by mohla být zajímavá? A co říkáte na dlouhodobé versus krátkodobé investice do ETF? Myslíte si, že má smysl investovat do ETF s tak malou částkou nebo bych měl radši počkat a naspořit víc? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože jsem v tomhle úplně greenhorn a nevím si rady.

176 slov
1.8 minut čtení
7. 2. 2025
Jana Malečková
Jana Malečková

Hele, já bych začal tím, že investování do ETF je fakt super způsob, jak zainvestovat i s malým rozpočtem. Mnoho brokerů dneska nabízí možnost investovat s minimálním vkladem nebo bez něj, takže můžeš začít třeba s pár stovkami. Co se týče pravidelného nebo jednorázového investování, doporučil bych to dělat pravidelně – třeba každý měsíc poslat pár stovek. Takhle průměruješ nákupní cenu a vyhneš se tomu, že se snažíš zjistit, kdy je nejlepší čas na nákup.

Platformy jako Revolut nebo Degiro mají nízké poplatky a jsou celkem jednoduchý na používání. Jen si dej pozor na poplatky za výběr nebo neaktivitu. Co se týče ETF pro začátečníky, koukal bych na něco jako S&P 500 nebo MSCI World, protože ty sledují velké firmy a mají historicky stabilní výkon. Sektory jako technologie nebo zelená energie jsou taky zajímavé, ale tam už to chce víc zkoumat.

Dlouhodobé investice mají větší smysl – snaž se investovat aspoň na několik let. Malou částku investovat určitě má smysl, protože čím dřív začneš, tím líp! Takže neváhej a jdi do toho!

174 slov
1.7 minut čtení
6. 1. 2025
Radka Svobodová
Radka Svobodová

Hned na úvod - investovat do ETF můžeš i s malým rozpočtem, takže se toho neboj. Minimální požadavky se liší podle platformy, ale většina brokerů ti umožní začít třeba s pár stokorunami. Dobrá zpráva je, že některý platformy nabízejí možnost nákupu zlomkových akcií, což je ideální pro malé investory.

Co se týče pravidelného vs. jednorázového nakupování, pravidelný nákup ti pomůže průměrovat náklady a snížit riziko. Takže třeba každý měsíc dát stranou nějakou částku a investovat ji. To je fajn způsob, jak budovat portfolio bez velkého stresu.

Doporučil bych se podívat na platformy jako jsou Degiro nebo Fio, kde máš relativně nízké poplatky. Určitě si dej pozor na skryté poplatky - čti si vždycky podmínky, co všechno tě může stát.

Pro začátečníka s nízkým rozpočtem bych doporučil ETF, který sleduje široké indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tím vlastně investuješ do více firem najednou a rozkládáš riziko. Co se sektorů týče, tech sektor je hodně populární, ale může být dost volatilní.

Pokud jde o dlouhodobé vs. krátkodobé investice, obecně platí, že ETF jsou lepší pro dlouhodobé držení. Krátkodobé investice mohou být riskantní a vyžadují víc zkušeností.

Takže jo, má smysl začít i s malou částkou. Lepší něco než nic, navíc se tak naučíš, jak to funguje. Když budeš mít víc peněz později, už budeš vědět, co s nimi dělat.

215 slov
2.2 minut čtení
2. 12. 2024
Adéla Králová
Adéla Králová