Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které ETF jsou nejlepší pro začátečníka?

Jak zjistit, které ETF jsou nejlepší pro začátečníka?

Investice do ETF se mi zdají jako skvělá příležitost, ale absolutně nevím, jak na to. Mám obavy, protože na trhu je tolik různých fondů a každý tvrdí, že ten jejich je nejlepší. Jak vlastně zjistit, které ETF by byly vhodné pro někoho jako jsem já, kdo teprve začíná a nemá moc zkušeností s investováním? Co bych měl sledovat? Jsou nějaké konkrétní ukazatele nebo faktory, které bych měl mít na paměti při výběru? Jakým způsobem se mohu ujistit, že moje volba ETF je rozumná a bezpečná? A co třeba poplatky – jak moc by měly hrát roli při rozhodování? Je lepší zaměřit se na ETF, které sledují určité indexy nebo sektory? Jaký je rozdíl mezi aktivně spravovanými a pasivními ETF? A nakonec, existuje nějaký způsob, jak si o těchto fondech udělat lepší obrázek třeba pomocí porovnání nebo recenzí? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2025
Vladimíra Beranová
Vladimíra Beranová

Když začínáš s ETF, tak je dobrý mít na paměti pár věcí. Zaprvé, poplatky jsou fakt důležitý – čím nižší, tím lepší. Hledej ETF s nízkým TER, to ti ušetří peníze v dlouhodobým horizontu. Pak se zaměř na to, co ETF sleduje – indexy jako S&P 500 nebo MSCI World jsou fajn pro začátečníky, protože mají širokou diverzifikaci a nižší riziko.

Rozdíl mezi aktivně a pasivně spravovanými ETF je, že aktivní fondy se snaží překonat trh, zatímco pasivní jen kopírují nějakej index. Pasivní bývají levnější a pro začátečníka lepší volba. Když vybíráš, mrkni na výkon v minulosti, ale pamatuj, že to není záruka budoucnosti.

Porovnávat ETF můžeš na různých webech jako Morningstar nebo JustETF. Tam najdeš recenze a srovnání podle různých kritérií. Důležitý je taky objem obchodování – větší likvidita znamená menší spread a snazší nákup/prodej.

A hlavně si nic nekupuj naslepo. Vyzkoušej si nejdřív simulátor obchodování nebo si udělej menší investici, abys viděl, jak to funguje. Hodně štěstí!

157 slov
1.6 minut čtení
1. 2. 2025
Jaroslav Hampl
Jaroslav Hampl

Když začínáš s ETF, fakt je dobrý se zaměřit na pár základních věcí. Především, co vlastně chceš investovat. Jestli plánuješ dlouhodobě, tak můžeš zvážit pasivně spravovaná ETF, která sledují nějaké známé indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Ty jsou většinou levnější na poplatcích a mají dobrý výkon.

Poplatky jsou důležitý, protože i malý rozdíl v nákladech může v dlouhým horizontu udělat velkej rozdíl. Takže koukej po ETF s nízkými náklady. Většina lidí doporučuje něco pod 0.5% ročně. Pak je tu otázka diverzifikace – lepší je mít ETF, který pokrývá víc sektorů nebo regionů, abys nebyl závislej na jednom trhu.

Pokud jde o aktivně spravovaná ETF, ty se snaží překonat trh a často mají vyšší poplatky, takže pro začátečníka to může být riziko. Taky zjisti, jaký firmy ty ETF spravují – některé firmy mají dobrou pověst a historie, což ti může dát větší důvěru.

Ohledně recenzí a porovnání, koukni na stránky jako Morningstar nebo JustETF – tam najdeš hodnocení a srovnání různých fondů. Můžeš taky sledovat fóra nebo blogy zaměřený na investice – tam se lidi dělí o zkušenosti. Takže shrnuto: hledej nízké poplatky, diverzifikaci a radši se zaměř na pasivní fondy než na aktivní. Držím palce!

195 slov
2 minut čtení
20. 1. 2025
Roman Pánek
Roman Pánek